Mauritius ei suuda naftareostusest jagu saada

Copy
Aerofotolt võib näha suurt naftalaiku ja karile jooksnud laeva Mauritiuse ranniku lähedal.
Aerofotolt võib näha suurt naftalaiku ja karile jooksnud laeva Mauritiuse ranniku lähedal. Foto: AFP/SCANPIX

Tuhanded Mauritiuse elanikud jooksevad ajaga võidu, et piirata naftaleket, mis ohustab ohustab saare ranniku mereelustikku.

Torm on takistanud kahe nädala eest karile jooksnud kaubalaeva Wakashio kütuseleket sulgemast ning reostus voolab saare kagurannikul takistamatult merre.

Peaminister Pravind Jugnauth kuulutas reede õhtul välja erakorralise seisukorra.

Jaapani firmale kuuluvas, kuid Panama lipu all seilavas kaubalaevas oli 3800 tonni kütust, kui ta 25. juulil Pointe d'Esny lähistel karile sõitis. Õnnetuspaik on rahvusvahelise tähtsusega looduskaitseala Blue Bay merepargi lähedal.

Laeva stabiliseerimise katsed nurjusid ja sel nädalal hakkas mahutitest kütust merre voolama. Kohalikud võimud kardavad, et torm võib laevakeret veelgi enam lõhkuda ja leket kiirendada.

Südmuspaigale saabusid tuhanded vabatahtlikud, et halvim ära hoida.

Kütus on jõudnud kiiresti Mauritiuse kuulsate korallrahude, laguunide ja valgete liivarandadeni ning ohustab ka mangroovimetsi. Satelliidifotodelt on näha kahju ulatust: sinises meres laiuvaid tintjaid naftalarakaid.

Jaapan teatas pühapäeval, et saadab appi kuueliikmelise ekspertrühma, Prantsusmaa saatis rahvusvahelise abi palve peale Réunioni saarelt sõjaväealuse ja sõjalennuki, mis tegi katastroofipiirkonna kohal seirelennu ja mõõtis reostuse ulatust.

Laeva operaatorfirma Mitsui OSK Lines teatas pühapäeval, et merre on voolanud 1000 tonni kütust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles