Saarlasest tüürimees: kruiisilaeva kapten käitus õigesti

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kruiisilaev Costa Concordia, mis reedel Vahemeres madalikule sõitis.
Kruiisilaev Costa Concordia, mis reedel Vahemeres madalikule sõitis. Foto: AFP / Scanpix

Paljudel kruiisilaevadel vahitüürimehena töötanud saarlane Kaarel Sääse sõnul käitus reede õhtul Itaalia läänerannikul uppunud luksuslaev Costa Concordia kapten õigesti.

Tänaseks meremehetööst loobunud Sääsk sõitis oma viimased reisid just nendessamades Vahemere vetes, kus luksuslaev uppus, kirjutab Meie Maa. Tema sõnul on see kant suhteliselt madal ja kivine, mistõttu tekib kohe küsimus, miks laev rannale nii lähedal üldse liikus.

Piltidelt laeva vigastusi näinud Sääsk arvas, et laev pidi tegema mingi ootamatu manöövri või väga kiire kursimuutuse. Õnnetuse võis tema arvates põhjustada navigatsiooniviga.

Kuid milline ka polnud laevakülge tohutu augu tekitanud õnnetuse põhjus, tegi Sääse hinnangul kapten ainuõige otsuse. «Ta sisuliselt parkis laeva karile arvestusega, et sadam on ligidal ja reisijate ning meeskonna evakueerimise võimalused kõige paremad. Lisaks on sellistes oludes tunduvalt lihtsam võidelda võimaliku keskkonnareostusega,» märkis ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles