PILDID ja VIDEO ⟩ Valgevenes hukkus Lukašenka võidu järel puhkenud protestide käigus inimene (40)

Copy

Valgevene kauaaegne liider Aleksander Lukašenka võitis esialgsetel andmetel pühapäevased valimised 80,23 protsendi häältega, teatas riiklik uudisteagentuur Belta keskvalimiskomisjoni informatsioonile tuginedes. Minskis ja mitmel pool mujal Valgevenes puhkesid valimistulemuste selgumise järel meeleavaldajate ja julgeolekutöötajate vahel kähmlused, milles hukkus üks inimene. 

Minskis kogunesid valimistulemuste selgumise järel tänavatele tuhanded meeleavaldajad, kes põrkusid julgeolekutöötajatega, teatasid pealtnägijad ja meediakanalid. Siseministeeriumi teatel vahistas miilits ligikaudu 3000 protestijat, keda süüdistatakse kooskõlastamata protestidele ilmumises ja kähmluste õhutamises miilitsaga.

Miilits kasutas protestijate vastu heligranaate, AFP teatel kasutati ka veekahureid ja väidetavalt ka kummikuule. Kohalviibijate andmetel saabus sündmuskohale hulgaliselt kiirabibrigaade.

Inimõigusorganisatsiooni Viasna teatel hukkus protestide käigus üks meessoost meeleavaldaja, kes sai tõsise peavigastuse, kui sai löögi miilitsaautolt, vahendas AFP Viasna esindaja Valjantsin Stefanovitši sõnu. 

Siseministeeriumi pressiesindaja Olga Tšemodanova eitas surmajuhtumit. Siseministeerium kinnitas, et protestide käigus sai viga 59 tsiviilisikut ja 39 korrakaitsjat.

Lukašenka ütles esmaspäeval, et opositsiooni toetavad protestijad on «lambad», keda kontrollitakse välismaalt. Ta tõdes, et võimud jälgisid protestijaid tähelepanelikult.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles