Välisminister: Hiina püüab muuta Taiwani järgmiseks Hongkongiks

Copy
USA tervishoiuminister Alex Azar ja Taiwani välisminister Joseph Wu (seisavad).
USA tervishoiuminister Alex Azar ja Taiwani välisminister Joseph Wu (seisavad). Foto: AP/Scanpix

Hiina püüab muuta demokraatlikku Taiwani veel üheks Hongkongiks, hoiatas täna saare välisminister ajaloolisel diplomaatilisel visiidil oleva USA ministriga kohtudes.

Teisitimõtlemise mahasurumine Hongkongis on kogunud hoogu sestsaadik, kui Hiina kehtestas juunis selles ärikeskuses karmi julgeolekuseaduse, kõrvaldas valimistelt opositsioonipoliitikuid ja pidas kinni aktiviste.

See on tekitanud muret Taiwanis, 23 miljoni elanikuga saarel, mida Peking peab oma provintsiks ja on lubanud selle ühel päeval kasvõi jõuga hõivata. 

Välisminister Joseph Wu ütles teisipäeval USA tervishoiuministri Alex Azariga kohtudes, et Taiwan elab pidevas hirmus, et Hiina võtab sellelt vabadused.

«Meie igapäevane elu on muutunud üha raskemaks seoses Hiina survega anda järele selle poliitilistele tingimustele, mis muudaksid Taiwani järgmiseks Hongkongiks,» lausus ta. 

Azar on Taipeis kolmepäevasel visiidil, mis on kõrgetasemelisim USA külaskäik pärast seda, kui Ühendriigid asusid 1979. aastal Taiwani asemel Hiinat tunnustama. 

Samal ajal on USA ja Hiina suhted madalseisus, pooled tülitsevad kaubanduse, sõjalistes ja julgeolekuküsimustes, aga ka koroonaviiruse pandeemia teemal. 

Esmaspäeval märkis Taiwan, et Hiina saatis vahetult enne Azari kohtumist president Tsai Ing-weniga oma hävitajad üle de facto piiri. 

Azar on kiitnud oma visiidil Taiwani demokraatiat ja selle edu võitluses koroonaviiruse vastu. 

Eelnevalt on ta kritiseerinud Pekingit pandeemiaga kehva toimetuleku eest ja selle autoritaarset valitsusmudelit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles