Hongkongist inspireeritud Tai protestijad ihkavad õigust kuningat solvata

Copy
Demokraatiameelsed meeleavaldajad eile Bangkokis nõudmas valitsuse tagasiastumist, parlamendi laiali saatmist ja uue põhiseaduse koostamist.
Demokraatiameelsed meeleavaldajad eile Bangkokis nõudmas valitsuse tagasiastumist, parlamendi laiali saatmist ja uue põhiseaduse koostamist. Foto: Jorge Silva / Reuters / Scanpix

Ilma selge juhita, osav sotsiaalmeedias ja Hongkongi noortelt aktivistidelt innustust saanud Tai demokraatiameelne liikumine on võtnud oma sihiks vahetada välja riigi valitsus, kirjutada ümber põhiseadus ja kõrvaldada reeglid, mis kaitsevad kuningakoda igasuguse kriitika eest.

Tai kuningriik on aastakümneid elanud pidevas riigipöörete ja vägivaldsete meeleavalduste vaheldumises, mida veavad heal järjel veteranid, kes kord on võimu poolt ja siis selle vastu.

Uus protestijate põlvkond ütleb aga, et nüüdne võitlus on varasematest väga erinev ja selle tunnistuseks koguneb iga päev mitu tuhat noort ja vihast tailast tänavale oma meelsust väljendama.

«Ma lihtsalt tahan oma õigusi,» lausus 20-aastane Rawee – kodanikunimega Nawiboon Chompoo –, kes kütab meeleavaldajaid üles oma kutsetega reformidele ja riigi peaministri piltide põletamisega. «Valitsus on ebausaldusväärne ja halb inimestele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles