Mainekas Vene dirigent loobus protestiks Lukašenka antud ordenist (1)

Copy
Dirigent Vladimir Spivakov.
Dirigent Vladimir Spivakov. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Vene Riikliku Filharmoonia orkestri peadirigent Vladimir Spivakov loobus täna protestiks Valgevenes puhkenud vägivalla vastu talle Aleksandr Lukašenka annetatud Frantsõsk Skarõna ordenist.

«Praegu lööb mu süda ühes taktis Valgevene Vabariigi rahvaga, kes nõuab õiguspäraselt elementaarsete õiguste ja vabaduste järgimist,» ütles ta. «Sellepärast olen sunnitud loobuma ordenist, millega Te olete mind varem autasustanud,» pöördus ta president Lukašenko poole. 

«Mul on seda piinlik kanda, sest see on Teie valitsemisega seotud. Teie must jõud on Teie tohutu nõrkus, inimesed sünnivad selleks, et neid armastataks, mitte alandataks või, veel enam, sandistataks,» kirjutab Spivakov Moskva muusikamaja pressiteenistuse kaudu levitatud avalikus kirjas. 

Dirigent meenutas, et 2014. aastal annetas Lukašenka talle ordeni muuhulgas ka eriliste teenete eest «inimliku väärikuse ja Valgevene kodanike õiguste kaitsmisel».

«Paistab, et tol ajal olid need mõisted Teile veel lähedased. Täna jagan mina endiselt neid väärtusi, aga mitte Teiega, kes te olete juhina loonud oma rahvale sellised elutingimused, mis ei sobi kokku humanismi ja demokraatiaga». 

Valimistele järgnenud protestides on Valgevenes hukkunud üks inimene, üle 200 on viidud haiglatesse ning võimude teatel võeti ööl vastu 10. augusti kinni üle 3000 inimese, ööl vastu 11. augusti üle 2000 inimese ning ööl vastu 12. augusti üle 1000 inimese. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles