USAst smugeldatud relvad hoogustavad jõuguvägivalda Suurbritannias

Postimees
Copy
Suurem osa vägivallakuritegusid Suurbritannias on endiselt seotud pussitamisega, kuid tulirelvarikkumised on tõusuteel. Pildil politseinik Londonis Shepherd's Bushi piirkonnas tänavu juunis, kui seal tulistati surnuks 20. eluaastates mees.
Suurem osa vägivallakuritegusid Suurbritannias on endiselt seotud pussitamisega, kuid tulirelvarikkumised on tõusuteel. Pildil politseinik Londonis Shepherd's Bushi piirkonnas tänavu juunis, kui seal tulistati surnuks 20. eluaastates mees. Foto: Gustavo Valiente / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Ameerika Ühendriikidest, kus tulirelva ostmine on lihtne, smugeldatakse need salamisi Suurbritanniasse, kus kehtivad karmid relvakontrolli reeglid ning briti politsei hinnangul mängivad just need ebaseaduslikud relvad olulist rolli jõugukuritegevuse kasvus riigis, kirjutas The New York Times.

Surmajuhtumid tulistamise tagajärjel on Suurbritannias äärmiselt harvad ning väga vähesed inimesed, sealhulgas politseinikud kannavad relva. Viimasel ajal on aga riigis järsult kasvanud vägivaldsed kuriteod ning nii mõnegi puhul neist on kasutatud USAst salaja toodud relva.

Üks seesuguse kuriteo ohver oli 28-aastane Josh Bains, kes lasti Ameerikast toodud relvaga maha 50-dollarilise narkovõla tõttu tekkinud tüli käigus. Revolvri Taurus Model 85, millega Bains 2018. aasta oktoobris tapeti, omamine on Suurbritannias keelatud.

«Ma arvan, et ameeriklased ei usu, et midagi, mida nemad toodavad, võib mõjutada inimesi nagu meie,» lausus The New York Timesile Bainsi kasuema Clare Bains. «Kui poleks neid relvi, ei imbuks need Ameerikast välja kogu maailma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles