Põhja-Korea taasavas piirilinna Kaesongi

Copy
Kaesong.
Kaesong. Foto: Lee Jae Won/REUTERS

Põhja-Korea liider Kim Jong-un taasavas piirilinna Kaesongi, mis oli koroonaviirusega seoses kolm nädalat suletud, teatas täna riigimeedia. 

Karantiin linnale kehtestati pärast seda, kui sealt leiti väidetavalt Lõunast naasnud ülejooksik, kes oli nakatunud koroonaviirusega. 

Kim nõudis eilsel parteikoosolekul samas, et Põhja-Korea hoiaks oma piirid täielikult kinni ja lükkas tagasi igasuguse välisabi, et vältida nakatumisvõimalusi.

Uudisteagentuuri KCNA info kohaselt vahetas Kim ühtlasi välja valitsusjuhi Kim Jae-ryongi, sest polnud rahul riigi majandustulemustega ja määras tema asemele Kim Tok-huni.

Põhja-Korea on seni kinnitanud, et riigis ei ole tuvastatud ainsatki Covid-19 juhtu. Rahvusvahelised eksperdid on selle väite viiruse üleilmset levikut arvestades kahtluse alla seadnud. 

Võimud tõstsid Kaesongis ohutaseme maksimumile juulikuus, kui seal avastati riigi esimene koroonaviirusesse nakatumine. Juulis teatati Kaesongi sulgemisest, kui 24-aastasel mehel, kes peeti kinni pärast seda, kui ta oli ületanud rangelt valvatud piiri  Lõuna-Koreaga, ilmnesid koroonaviiruse nähud.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un märkis, et epideemiaalane olukord on stabiilne, ning tänas suletud alal viibinud inimesi selle eest, et need järgisid karantiinist tingitud ebamugavustest hoolimata partei ja valitsuse meetmeid.

Põhja-Korea on üks maailma vaesemaid riike ja selle tervishoiusüsteemi peetakse üldiselt pandeemia suhtes äärmiselt haavatavaks. 

Pyongyang sulges esimese riigina maailmas kaitseks koroonaviiruse eest oma piiri jaanuaris. Võimud kehtestasid ranged piirangud, saates tuhanded inimesed karantiini, kuid analüütikute hinnangul ei ole riigil õnnestunud nakatumisi vältida. 

Kaesong oli algselt osa Lõuna-Koreast, jäädes lõunasse pärast seda, kui Moskva ja Washington Teise maailmasõja loojangul poolsaare omavahel ära jagasid. Kuid pärast aastail 1950-1953 peetud Korea sõda, mis lõppes mitte rahulepingu, vaid relvarahuga, jäi linn Põhja-Koreale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles