UNICEF on mures Valgevene miilitsa jõu kasutamise pärast laste vastu

BNS
Copy
Valgevene eriüksus noort meeleavaldajat jaoskonda toimetamas
Valgevene eriüksus noort meeleavaldajat jaoskonda toimetamas Foto: TASS/Scanpix

ÜRO lasteorganisatsioon UNICEF tervitas kinnipeetud alaealiste vabastamist reedel Valgevenes, kuid ütles, et on äärmiselt mures teadete pärast miilitsa ülemäärase jõukasutuse osas alaealiste meeleavaldajate vastu.

Minskis ja teistes Valgevene linnades on viimase kuue päeva jooksul tulnud tänavatele tuhandeid inimesi, et avaldada meelt Lukašenko vaieldava 80 protsendilise valimisvõidu vastu pühapäeval toimunud presidendivalimistel.

Miilits kasutas rahvahulkade laialiajamiseks kummikuule, šokigranaate, aga vähemalt ühel juhul ka päris laskemoona. Sajad inimesed on saanud viga.

Vahistatud on vähemalt 6700 inimest, kuid üllatuslikult teatasid võimud neljapäeval, et asuvad kinnipeetuid vabastama. Valgevene siseministeeriumi sõnul vabastati reedel enam kui 2000 inimest.

«Hulga inimeste, kaasa arvatud alaealiste vabastamine vahi alt on esimene oluline samm,» lausus Afshan Khan, UNICEF-i Euroopa ja Kesk-Aasia direktor.

«Kuid jääb tõsine mure politsei ülemäärase jõu kasutamise osas protestijate, tihtilugu laste vastu. Infopuudus kinnipeetud ja vabaks lastud laste arvu osas on murettekitav.»

«Lapsed on olnud riigis valitseva poliitilise vägivalla tunnistajateks ja liigagi tihti ka otseselt selle all kannatajateks. Nad vajavad kohe meditsiinilist, psühholoogilist ja juriidilist tuge.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles