USA: ÜRO JN lükkas tagasi resolutsiooni pikendada Iraani relvaembargot

Copy
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: AFP / Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu lükkas tagasi USA resolutsioonikava pikendada relvaembargot Iraanile, mille lõpptähtaeg on oktoobris, ütles välisminister Mike Pompeo reedel.

«Julgeolekunõukogu suutmatus otsustavalt tegutseda rahvusvahelise rahu ja julgeoleku kaitsel on andestamatu,» ütles Pompeo avalduses enne nõukogu istungit, millel hääletuse tulemus välja kuulutatakse.

Ühendriigid on üha rohkem sattumas isolatsiooni seoses Iraani küsimusega JN-is, alates sellest ajast, kui president Donald Trump teatas USA lahkumisest Iraani tuumaleppest 2018. aasta mais.

Washingtonile ei ennustatud üheksat poolthäält, mis omakorda tähendas, et ei Venemaa ega Hiina pidanud oma veto-õigust kasutama, asi, mida kumbki nõukogu alaline liige teha lubas.

Tavarelvastusele kehtestatud embargo aeg saab ümber 18. oktoobril resolutsiooni alusel, mis oli Iraani tuumaleppe nurgakivi ning mis allkirjastati 2015. aasta juulis ja sai ametliku nimetuse ühine põhjalik tegevuskava (JCPOA).

Leppega, mille sõlmis USA toonane riigipea Barack Obama, võttis Iraan kohustuse vähendada oma tuumategevust sanktsioonide leevendamise ja muude hüvede vastu.

Kuid alates Trumpi leppest lahkumisest ja ühepoolsete sanktsioonide kehtestamisest Iraanile «maksimaalse surve» avaldamise kampaania alusel, on Teheran astunud väikesi, kuid siiski kindlaid samme olukorra uue pingestamise suunal ega soovi leppe tingimustest kinni pidada.

USA Euroopa liitlased, kes allkirjastasid leppe Iraaniga koos Venemaa ja Hiinaga, on väljendanud toetust relvaembargo pikendamise suhtes, ent öelnud, et nende prioriteet on säilitada JCPOA.

USA tekst, mille nõukogu tagasi lükkas, kuid mis jõudis ka AFP valdusse, kutsus kehtestama Iraanile embargot määramata ajaks.

Diplomaadid kartsid, et resolutsioon seab ohtu tuumaleppe.

Iraan väidab, et neil on õigus enesekaitsele ning et keelu jätkamine tähendaks lõppu tuumaleppele.

USA on juba ähvardanud võtta kasutusele jõulisemaid meetodeid ning taastada ÜRO sanktsioonid, kui neid ei pikendata, kasutades selleks vastuolulist tehnikat nimetusega snapback (järsk pööre).

Pompeo on teinud vastuolulise ettepaneku, et USA jääks osaliseks leppes nii nagu see oli kirjas 2015. aasta resolutsioonis ning seeläbi saaks ta survestada naasma sanktsioonide juurde, kui leiab, et Iraan on kokkulepitud reegleid rikkunud.

Euroopa liitlased on olnud skeptilised küsimuses, kas Washingtonil on võimalik sanktsioone sellisel kujul läbi suruda ning hoiatanud, et selline katse võib õõnestada Julgeolekunõukogu legitiimsust.

Asjatundjate sõnul võib snapback paisata nõukogu ühte oma ajaloo sügavamasse kriisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles