Taiwan viis lõpule F-16 hävitajate suurostu Lockheed Martiniga

Copy
USA lennukitootja Lockheed Martin hävitajad F-16.
USA lennukitootja Lockheed Martin hävitajad F-16. Foto: EPA/Scanpix

Taiwan viis reedel lõpule F-16 hävitajate suurostu USA lennukitootja Lockheed Martiniga, ütles asjaga kursis olev allikas AFP-le.

Lepe, mis ulatub 62 miljardi dollarini 10 aasta jooksul, vihastab kindlasti välja Pekingi keskvõimu.

Pentagon teatas lepingust ilma ostjat täpsustamata, ent tehingu üksikasju teadev allikas kinnitas AFP-le, et tegemist on Taiwani ehk Hiina Vabariigiga.

Hiina Rahvavabariigist sõltumatu riik Taiwan, mida Hiina võimud peavad osaks oma territooriumist, sai mullu Washingtonilt rohelise tule 66 uue põlvkonna F-16 hävitaja ostuks, mis aitavad saareriigil oma kaitsesüsteeme tunduvalt kaasajastada.

Taiwan ostis 1992. aastal samuti toona kaasaegseid hävitajaid F-16.

Kuid värskelt uuendatud lepe, mis Pentagoni sõnul sisaldab esialgse tellimuse kohaselt 90 hävitajat, pakub Taiwanile kaasaegseid lennukeid, mille peal on uusim tehnoloogia ja relvastus.

Peking on öelnud, et kui 23 miljoni elanikuga saareriik, mis on autonoomselt end valitsenud alates 1949. aastast, peaks astuma samme iseseisvuse väljakuulutamise suunal, kavatseb Peking vastata Taipei sammudele jõuga.

Washington, mis muutis oma diplomaatilist tunnustust Taipeist Pekingile 1979. aastal, on jätkuvalt Taiwani tugevaim liitlane ning peamine relvatarnija.

Lockheedi leping saabub ajal, mil Peking on asunud jõuliselt oma võimu kehtestama Hongkongis, kehtestades rahvusvahelisele ärilinnale laiaulatusliku ja vastuolulise julgeolekuseaduse, mis on ka Taiwani võimudes tekitanud arvestatavat muret.

Kahe päeva eest külastas Taiwani viimase enam kui 40 aasta kõrgeim USA delegatsioon, mille visiit vallandas Pekingi raevuka reaktsiooni.

USA ja Hiina suhted on viimasel ajal pingestunud mitmel rindel veelgi, lisaks kaubandusele, sõjandusele ja julgeolekule on konfliktipindu ka inimõigusküsimustes ning seoses koroonaviirusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles