Venezuela saatis aastakümneteks vangi 15 nurjunud sissetungis osalejat

Copy
Venezuela sotsialistlik president Nicolás Maduro (paremal) räägib Bolívari rahvuskaardi vastse ülema ja ühtlasi riigi sise- justiits- ja rahuministri Néstor Reveroliga.
Venezuela sotsialistlik president Nicolás Maduro (paremal) räägib Bolívari rahvuskaardi vastse ülema ja ühtlasi riigi sise- justiits- ja rahuministri Néstor Reveroliga. Foto: AFP / Scanpix

Venezuela kohus saatis reedel enam kui kaheks aastakümneks vangi 15 inimest seoses nurjunud sissetungiga, mida president Nicolás Maduro nimetas katseks teda võimult kukutada.

Nädala eest mõistsid Venezuela võimud 20-aastase vangistuse kahele USA sõdurile, kes väidetavalt kavandasid sissetungi, mis nurjus, kui relvastatud mehed maabusid maikuus selle Ladina-Ameerika riigi Kariibi mere rannikul.

Trellide taha 24 aastaks mõistetute seas on ka kapten Antonio Sequea, keda süüdistatakse operatsiooni juhtimises, ütles peaprokurör Tarek William Saab.

Tema sõnul tunnistas 15 venezuelalast oma süüd terrorismis, ülestõusus ja konspiratsioonis 3. mai nurjunud invasioonis, mis sai alguse Macutos, mis asub pealinnast Caracasest vähem kui tunni kaugusel.

Maduro väitel oli tegemist kavaga ta mõrvata ning tuua võimule opositsioonijuht Juan Guaidó. Caracas süüdistas ka USA presidenti Donald Trumpi, öeldes, et ta on otseselt vastutav reidi eest, milles väidetavalt sai kaheksa ründajat surma.

Venezuela sotsialistist liider on öelnud, et reid oli kordusetendus 1961. aasta Sigade lahe invasioonist, kui USA salajase rahastuse ja juhised saanud väliskuubalased püüdsid kukutada toonast Kuuba liidrit Fidel Castrot.

Saab ütles, et sissetungiga seoses on Venezuela võimud pidanud kinni kokku 82 inimest, nende seas kaks ameeriklast, 34-aastase Luke Alexander Denmani ja 41-aastase Airan Berry.

Sissetungijad said väljaõppe missiooniks Colombias, ent Maduro luureagendid said plaanidest haisu ninna ning olid dessandi maabumiseks valmis.

Washington ja Bogotá on mõlemad eitanud seotust sissetungiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles