Hizbollah juht nõuab Beiruti plahvatuse järel ühtsusvalitsust

Copy
Hizbollah juht Hassan Nasrallah.
Hizbollah juht Hassan Nasrallah. Foto: AFP / Scanpix

Liibanoni šiiitliku äärmusliikumise Hizbollah juht Hassan Nasrallah kutsus eile looma rahvuslikku ühtsusvalitsust seoses valitsuse tagasiastumisega, mille tõi kaasa eelmise nädala katastroofiliste tagajärgedega plahvatus pealinnas Beirutis.

Beiruti sadamas 4. augustil kärgatanud ülivõimas plahvatus nõudis vähemalt 171 inimelu ning tekitas ulatuslikku hävingut suurel alal. Plahvatuses sai viga üle 6000 ja ajutiselt jäi kodutuks 300 000 inimest.

Plahvatus tekitas rohkem kui 15 miljardi dollari ulatuses kahju, ütles varem sel nädalal Liibanoni president Michel Aoun.

Katastroofi järel vallandusid nii siseriiklikult kui välismaal üleskutsed tuua poliitilisi muutusi riigis, kus juba eelnevalt oli koroonaviirusega seoses majanduskriis, mida plahvatus süvendas veelgi.

Peaminister Hassan Diabi kabinet astus esmaspäeval plahvatusega seoses tagasi.

Paljuusulises Liibanonis annavad poliitikas tooni endised väepealikud riiki aastail 1975-1990 räsinud kodusõjast. Toonased sõjamehed on vahetanud oma mundrid ja sõjaväelised riided ülikondade vastu või on neid välja vahetanud nende sugulased.

Oma teises plahvatusjärgses kõnes heitis Nasrallah kõrvale mõtte neutraalsest valitsusest kui ajaraisust. Tema sõnul on ilmne, et riigis jaotuvad võim ja mõjujõud piki religioosseid jõujooni.

«Me ei usu, et Liibanonis on olemas neutraalseid (kandidaate), kes moodustaksid meie jaoks (neutraalse) valitsuse,» ütles Nasrallah.

Selle asemel kutsus Hizbollah' juht moodustama valitsust, mis on pidanud vastu aastaid, seda vaatamata pikalt kestnud poliitilistele ja majanduslikele kriisidele ja muutuste nõudmisele.

«Me kutsusme üles püüdma moodustada rahvusliku ühtsuse valitsust ja kui see pole võimalik, siis valitsust, mis suudaks tagada võimalikult laiaulatusliku esindatuse poliitikute ja ekspertide seast,» ütles Nasrallah.

«Kutsume moodustama tugevat valitsust, võimekat valitsust, valitsust, mis on kaitstud poliitiliselt,» sõnas ta.

Tema sõnul kukub selline valitsus kokku või ümber, millel puudub riigi mõjukamate poliitiliste liitude toetus, või kukutab selle parlament suvalisel ristteel.

Beiruti sadamas leidis aset võimas plahvatus, kui tohutu kogus sadama laohoonesse ladustatud ohtlikku ammooniumnitraati süttis ja plahvatas, seda vaatamata korduvatele hoiatustele ohust, mida selline laadung endast kujutab.

Plahvatus tõi taas tänavatele vihased meeleavaldajad, kes eelnevalt olid mullu oktoobris protestinud valitsuse korruptsiooni ja üha süveneva majanduskriisi vastu.

Kuid kestnud demonstratsioonid viisid valitsuse tagasiastumiseni ning Diabi ametisse astumiseni. Diabi valitsuses andsid tooni nii Hizbollah kui selle liitlased.

Iraani toetusega šiialiikumine kontrollib koos oma liitlastega ka parlamenti.

Protestijad tulid aga taas tänavatele, kus vallandusid teravad kokkupõrked julgeolekujõududega vaid mõned päevad pärast plahvatust. Meeleavaldajad süüdistasid oma poliitliidreid hooletuses, mis viis katastroofini.

Lääneriigid on avaldanud Liibanoni liidritele tugevat survet reformida põhjapanevalt riigi poliitilist süsteemi ja valitsust, et see peegeldaks rahva vaba tahet, mitte poliitiliselt välja kujunenud jõujooni. Samuti nõuab Lääs reformide jõustamist võimalikult kiirelt, et seeläbi avada miljarditesse dollaritesse ulatuvat rahvusvahelist abi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles