Jaapan tähistab 75 aasta möödumist alistumisest II maailmasõjas

Copy
Jaapani rahvuslased Yasukuni pühamus Jaapani alistumise 75. aastapäeval, avaldamas austust sõjas langenutele.
Jaapani rahvuslased Yasukuni pühamus Jaapani alistumise 75. aastapäeval, avaldamas austust sõjas langenutele. Foto: ZUMAPRESS / ScanPix

Jaapan tähistas täna 75 aasta möödumist alistumisest Teises maailmasõjas. Keiser Naruhito väljendas tseremoonial sügavat kahetsust oma riigi sõjaaegsete tegude eest ja avaldas lootust, et tragöödia ei kordu enam kunagi.  

«Meie minevikule mõeldes tunnen sügavat kahetsust ja loodan siiralt, et sõjametsikused ei kordu enam kunagi,» ütles Naruhito lühikeses kõnes. Tseremoonial osales koroonapandeemia tõttu vaid 500 inimest, eelmisel aastal oli osalejaid 6200. 

Jaapani peaminister Shinzo Abe tänas aastapäeval sõjas langenuid nende ohvrite eest, kuid ei maininud sõnagagi naaberriikide kannatusi. 

2012. aastal võimule tulnud Abe ei ole 15. augusti kõnedes kordagi tunnistanud Jaapani sõjaaegseid kuritegusid. Tänavuses kõnes märkis peaminister, et Jaapani praeguse rahu aluseks on sõjas langenute toodud ohver, kuid lubas, et riik õpib ajaloost. 

Neli tema valitsuse ministrit külastasid täna esmakordselt pärast 2016. aastat Yasukuni pühamut, mida naaberriigid peavad Tokyo möödaniku militarismi sümboliks. 

Peaminister saatis Tokyo kesklinnas asuvasse pühamusse aastapäeva tähistamiseks rituaalse rahaohvri. Isiklikult külastasid pühamut haridusminister Koichi Hagiuda, keskkonnaminister Shinjiro Koizumi, siseminister Sanae Takaichi ja territoriaalküsimuste minister Seiichi Eto, 

Yasukunis austatakse 2,5 miljonit sõjaohvrit, kes on langenud riigi sõdades alates 19. sajandi lõpust, aga ka kõrgeid sõjaväejuhte, kes mõisteti pärast Teist maailmasõda süüdi sõjakuritegudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles