Iraani meedia: lepe Iisraeliga teeb AÜE-st seadusliku sihtmärgi

Copy
Palestiinlaste meeleavaldus okupeeritud Läänekaldal AÜE ja Iisraeli suhete normaliseerimise vastu.
Palestiinlaste meeleavaldus okupeeritud Läänekaldal AÜE ja Iisraeli suhete normaliseerimise vastu. Foto: Reuters / Scanpix

Araabia Ühendemiraatide otsus normaliseerida suhted Iisraeliga teeb AÜE-st Teherani-meelsete jõudude «seadusliku sihtmärgi», kirjutas täna Iraani ülikonservatiivne päevaleht Kayhan.

USA president Donald Trump teatas üleeile AÜE ja Iisraeli kokkuleppest, mida on tervitanud USA liitlased, kuid tauninud Iraan, Türgi ja Palestiina. 

Kayhan, mida peetakse Iraani ultrakonservatiivide hääletoruks, nimetas lepet Palestiina ürituse reetmiseks. 

«AÜE otsus reeta palestiina rahvas ja allkirjastada suhete normaliseerimise lepe sionistliku režiimiga teeb sellest seadusliku ja lihtsa sihtmärgi,» kirjutas ajaleht. 

Iraan on suhete normaliseerimise oma põlisvaenlase Iisraeli ja Araabia Ühendemiraatide vahel hukka mõistnud, nimetades seda strateegiliseks rumaluseks.

Teherani sõnul ei andesta palestiina rahvas seda Abu Dhabile.

See samm oli «Abu Dhabi ja Tel Avivi poolt strateegiline rumalus, mis kahtlemata tugevdab vastupanutelge selles piirkonnas», teatas eile Iraani välisministeeriumi. 

«Palestiina rõhutud rahvas ja kõik maailma vabad rahvad ei andesta kunagi suhete normaliseerimist Iisraeli kuritegeliku okupatsioonirežiimiga ja kaasosalust selle kuritegudes.» 

Leppes lubab Iisrael peatada Palestiina alade annekteerimise, ehkki peaminister Benjamin Netanyahu rõhutas, et see ei tähenda loobumist plaanist annekteerida Jordani jõe org ja juudiasundused okupeeritud Läänekaldal.

Teheran nimetas «Abu Dhabi häbiväärset käiku» ohtlikuks, hoiatas Iisraeli sekkumise eest Pärsia lahes ja teatas, et AÜE ja teised asjasse puutuvad riigid peavad omaks võtma vastutuse leppe kõigi tagajärgede eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles