PEKS KUMMINUIA JA PÕLVEDEGA ⟩ Valgevene ajakirjanik toimetati vahistamise järel haiglaravile (3)

Copy
Miilits pidamas kinni meest, kes püüdis viia lilli hukkunud meeleavaldaja surmapaika.
Miilits pidamas kinni meest, kes püüdis viia lilli hukkunud meeleavaldaja surmapaika. Foto: STR/EPA/Scanpix

Kolme päeva jooksul, mil Valgevene ajakirjanik Alena Stšarbinskaja viibis Minski kinnipidamiskeskuses, peksti teda miilitsa poolt nii kumminuia kui põlvedega. Ta rääkis oma läbielamisestest Ajakirjanike Kaitsekomiteele (CPJ) hetkel, mil viibis saadud vigastuste tõttu endiselt haiglaravil.

Stšarbinskaja vahistati 10. augustil, kui ta kajastas Minski tänavatel toimunud proteste. Teda hoiti kurikuulsas Akrestsini tänava kinnipidamiskeskuses kolm päeva, mille vältel peksti teda nii tõsiselt, et pärast vabastamist paigutati ta haiglaravile.

«Ma olin esimene, kelle otsis läbi naissoost OMONi eriüksuslane, kes on kogu Valgevenes tuntuks saanud, sest kohtleb kinnipeetuid eriti julmalt,» ütles Stšarbinskaja. «Ta viis mu läbiotsimisruumi, lükkas mind ja lõi mind kumminuiaga vastu selga. Ta valis teadlikult need kehaosad, kus löök oleks valusaim.»

«Pärast läbiotsimist, kui olin endiselt pool-alasti, lükkas ta mu koridori, mis oli täis alasti mehi, seismas näoga seina suunas, käed selja taga. Nende kehad ja pead olid kaetud verega. Seal oli palju verd,» kirjeldas ajakirjanik.

«Oli selge, et neid oli julmalt pekstud. Oli mehi, kes oigasid, osa ei suutnud end hoida tagasi ja karjus valust. Miilits pöördus nende poole üksnes sõimuga.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles