Soome kehtestas osale tavaravimitest müügipiirangud

Copy
Paracetamoli tabletid.
Paracetamoli tabletid. Foto: Erik Prozes / Postimees

Soome kehtestas mõnele tavaravimile piirangud, et tagada nende kättesaadavus võimaliku uue koroonapandeemia laine ajal, teatas täna tervishoiuministeerium.

Valuvaigisti paratsetamooli ja põletikuvastase deksametasooni kasutajad võivad korraga osta ainult kolme kuu varu.

Piirangud jõustuvad kohe ja kestavad järgmise aasta jaanuarini.

Piirangute eesmärk on valmistuda võimalikuks globaalse nõudluse kasvuks, kui koroonaviiruse juhtumite arv peaks sügisel ja talvel tõusma, ütles tervishoiuministeerium avalduses.

Paratsetamool on valuvaigisti, mida kasutatakse ka palaviku vastu. Tarned aga said tagasilöögi, kuna pandeemia tõttu pidid mõned tootjad, eriti Hiinas, oma tootmist vähendama.

«Me astume selle sammu, et isegi kui probleemid paratsetamooli tarnete ja logistikaga  peaksid jätkuma, oleks meil piisavalt iga patsiendi jaoks, kes seda vajab,» ütles tervishoiuministeeriumi spetsialist Noora Oinonen AFP-le.

Juunikuises Briti uuringus aga leiti, et deksametasoon toob leevendust kriitiliselt haigetele Covid-19 patsientidele. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ei ole veel otsustanud, kas toetada selle ravimi kasutamist koroonaravis.

«Meil on Soomes ainult väike turg deksametasoonile, nii et kui WHO soovitab seda oma juhtnöörides, siis on oht, et selle ravimi müük võib kiiresti kasvada,» sõnas Oinonen.

Soome tervishoiuametnikud on öelnud, et ravimivarud on olnud pandeemia ajal suhteliselt heal tasemel.

Soomes on seni kinnitust leidnud 7776 inimese nakatumine uude koroonaviirusesse, Covid-19 tõttu on surnud 334 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles