Hiina häkkis tuhandeid Taiwani valitsuse meilikontosid

Copy
Lunavararünnaku hoiatus taiwanlase arvutiekraanil. Foto on illustratiivne.
Lunavararünnaku hoiatus taiwanlase arvutiekraanil. Foto on illustratiivne. Foto: AP / Scanpix

Hiina häkkerid imbusid vähemalt kümnesse Taiwani valitsusasutusse ja said juurdepääsu umbes 6000 meilikontole, eesmärgiks info varastamine, teatasid Taipei ametnikud kolmapäeval.

Kõrge Taiwani küberametniku sõnul pole tehtud kahju «mitte väike», kuid kogukahjusid alles hinnatakse.

Taipei süüdistab Pekingit küberkampaania tõhustamises alates 2016. aastast, mil Taiwan valis presidendiks Tsai Ing-weni, kes keeldub tunnistamast Pekingi väidet, et demokraatlik saar on osa ühtsest Hiinast.

Tsai, kelle nägemuses on Taiwan de facto iseseisev, valiti uuesti presidendiks tänavu jaanuaris, saades ülekaaluka võidu. Tema tagasivalimist nähakse tagasilöögina Pekingi kampaaniale mõjutada Taiwani.

Taiwani prokuratuuri küberkuritegude uurimise osakonna andmetel sihivad saare valitsusasutusi ja infoteenuste pakkujaid alates 2018. aastast kaks Hiina häkkerite rühmitust, Blacktech ja Taidoor.

«Teame kindlasti, et need 6000 meili on kahjustatud ning alles hindame kahju ulatust,» teatas AFP-le osakonna asedirektor Liu Chia-zung.

«Meile teadaolevalt pole sellest imbumisest põhjustatud kahju mitte väike,» lisas Liu.

«Avalikustame selle, sest soovime kõiki ohu eest hoiatada ja peatada edasise kahju tekitamise.»

Nädal tagasi külastas Taiwani USA tervishoiuminister Alex Azar ning Hiina hoiatas Washingtoni «tulega mängimise» eest.

Peking on tugevdanud diplomaatilist ja majanduslikku survet Taiwanile ning tihendanud ka saare lähedal sõjaväeõppusi. Viimastel nädalatel rikuti lennuväeõppuste käigus enneolematult tihti Taiwani õhuruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles