Trump lubas Iraagi peaministrile ühel hetkel väed välja viia

Copy
Donald Trump ja Mustafa al-Kadhemi Valges Majas.
Donald Trump ja Mustafa al-Kadhemi Valges Majas. Foto: AFP/SCANPIX

USA president Donald Trump kohtus täna Washingtonis esmakordselt Iraagi peaministri Mustafa al-Kadhemiga, lubades ajakava esitamata, et ühel päeval ameerika väed Iraagist lahkuvad. 

Iraani-meelsete võitlejate rünnakud Ühendriikide sihtmärkidele Iraagis on sagenemas ja sealne valitsus on silmitsi survega saata riigist välja umbkaudu 5000 ameerika sõdurit, kes viibivad seal osana džihadistide vastastest jõududest. 

«Seega ühel hetkel me oleme loomulikult läinud,» lausus ta ühisel pressikonverentsil Kadhemiga Valges Majas. «Me oleme toonud selle väga, väga madalale tasemele,» lisas ta.

«Me oleme toonud oma sõdureid Iraagist ära üsna kiiresti ja ootame kannatamatult päeva, kui me ei pea enam seal olema. Ning loodetavasti saab Iraak elada omaenda elu ja ise end kaitsta,» märkis USA president. 

Trumpi sõnul olid sõjalised teemad tema kohtumisel mais ametisse asunud Kadhemiga tähtsal kohal. 

Kadhemi märkis, et on tänulik USA toetuse eest sõjas äärmusrühmitusega Islamiriik. Tema sõnul on see partnerlus olnud mõlema riigi huvides. 

USA väed lahkusid Iraagist 2011. aasta lõpus, kohale jäi vaid väike rühm Ühendriikide saatkonna kaitseks.

Kuid juba mõni aasta hiljem saadeti sinna lisajõude, et toetada Iraagi sõjaväge võitluses 2014. aasta suvel alanud IS-i pealetungi vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles