Saksamaa võtab 2021. aastal koroonaviiruse tõttu täiendavalt laenu

Copy
Saksa liidukantsler Angela Merkel ja rahandusminister ning asekantsler Olaf Scholz Berliinis kabinetiistungil.
Saksa liidukantsler Angela Merkel ja rahandusminister ning asekantsler Olaf Scholz Berliinis kabinetiistungil. Foto: EPA / Scanpix

Saksamaa vajab 2021. aastal täiendavat laenu, et leevendada koroonaviiruse mõju majandusele, ütles rahandusminister Olaf Scholz reedel.

«Järgmisel aastal oleme me jätkuvalt sunnitud kõrvale jätma võlareegli ja kulutama märkimisväärses koguses raha kodanike tervise kaitseks ning majanduse stabiliseerimiseks,» ütles Scholz usutluses meediagrupile Funke, viidates Saksamaa kõrgelt hinnatud poliitilisele põhimõttele tasakaalustatud eelarvest.

Scholz kavandab ette laenupaketti suurusjärgus 218 miljardit eurot, et tasuda tohutu päästepaketi eest, millega riik juhiti välja otsesest koroonaviiruse mõjust, murdes sellega läbi kriisiaegsest rahanduslikust tõkkest, mis on põhiseadusesse sisse kirjutatud.

Valitsus on lubanud üle triljoni euro abi ettevõtetele ja kodanikele Euroopa suurimas majanduses, et tulla toime pandeemia tagajärgedega. Abi hulka on arvatud nii laenud, toetused kui erinevate programmide subsiidiumid.

Saksa asekantslerigi ametit pidav Scholz ütles, et ootab majanduse taastumist viirusešokist ja kriisieelsele tasemele naasmist järgmise aasta lõpuks või 2022. aasta alguseks.

Saksamaa vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid (SPD) on nimetanud Scholzi oma kandidaadiks järgmisel aastal peetavatel föderaalvalimistel kantsleri kohale.

Scholz on SPD populaarseim poliitik, suuresti seetõttu, kuidas ta tuli toime koroonaviiruse pandeemia mõjudega, selgub riiklikest arvamusküsitlustest.

Saksamaad tabas viirus leebemalt kui mitmeid selle naabreid, ent sellele vaatamata langes sisemajanduse kogutoodang teises kvartalis 10,1 protsenti ja esimeses kaks protsenti.

Saksamaa viimatine kvartalilangus leidis aset 2009. aasta esimeses kvartalis, kui SKT alanes 4,7 protsendi võrra seoses 2008. aasta finantskriisiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles