Uus teave: KGB takistas Wallenbergi saatuse uurimist isegi 1990ndatel

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raoul Wallenbergi kujutav postmark
Raoul Wallenbergi kujutav postmark Foto: SCANPIX

Hiljuti avalikuks saanud Rootsi dokumendid näitavad, et Nõukogude Liidu riiklik julgeoleku komitee (KGB) takistas rootslasest diplomaadi Raoul Wallenbergi saatuse uurimist veel ka 1990ndatel.

Võimalik, et Wallenberg ei surnudki aastal 1947 nagu seni on väitnud Nõukogude Liit, vahendab yle.fi.

Uurijad lootsid leida otsustava tähtsusega dokumente, kuna rahvusvaheline komisjon sai loa uurida Nõukogude Liidu vanglate vanu materjale aastast 1991. KGB keelas aga informatsiooni edastamise Wallenbergi-komisjonile ära, selgub sakslasest uurija Susanne Bergeri leitud Rootsi Moskva-saatkonna memodest.

Bergeri kinnitusel pole ajad eriti muutunud, sest uurijatel on jätkuvalt keeruline pääseda ligi informatsiooni allikatele Venemaal.

Wallenberg päästis diplomaadina Teise maailmasõja ajal kümnete tuhandete juutide elu Ungaris, mis oli Natsi-Saksamaa kontrolli alla.

Punaarmee võttis rootslasest diplomaadi kinni 1945. Vahistamise põhjust ei avalikustatud kunagi. Nõukogude Liidu väitel hukati Wallenberg kaks aastat hiljem.

Vene uurija Vadim Birstein, kes on üks esialgse Wallenbergi-komisjoni abilistest, teatel said uurijad mõningaid dokumente oma valdusesse enne arhiivide sulgemist kevadel 1991. Isegi tsenseeritud dokumendist selgub, et Wallenbergi ilmselt kuulati üle kuus pärast tema väidetavat surmakuupäeva.

Rootsis tähistatakse tänavu suurejooneliselt saja aasta möödumist Wallenbergi sünnist. Programmi kuulub näiteks näitusi, seminare ja kontserte. Ka anti välja vastav postmark.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles