Lukašenka lubas kriisi lähipäevil lahendada, süüdistas USA-d (1)

Copy
Valgevene president Aleksandr Lukašenka.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka. Foto: EPA/Scanpix

Valgevene autoritaarne president Aleksandr Lukašenka lubas täna, et lahendab riigis tekkinud poliitilise kriisi lähipäevil, ja süüdistas USA-d valitsusvastaste meeleavaldajate suunamises.

Lukašenka «lohutas» Minski lõunaosas Dzeržinski rajoonis töölistega kohtudes, et protestide pärast ei tarvitse neil muretseda.

«See on minu probleem, mille ma pean lahendama ja mida me juba lahendame. Ja uskuge mind, lähipäevil saab see lahendatud,» vahendas riiklik uudisteagentuur BelTA presidendi sõnu.

Ta kordas väidet, et meeleavaldajatele makstakse ja et demonstratsioone korraldavad Ühendriigid loomaks Valgevenest, kolmest Balti riigist ja Ukrainast puhvertsooni Venemaaga.

«Ühendriigid kavandavad ja suunavad kõike seda, ja eurooplased mängivad mängu. Varssavisse on loodud spetsiaalne keskus,» rääkis Lukašenka.

Lukašenkale on tekkinud 26 võimuaasta suurim vastasseis, tänavatel on tuhanded meeleavaldajad, kes ei ole nõus 9. augusti presidendivalimiste tulemustega.

Opositsioon süüdistab võime tulemuste võltsimises ja nõuab Lukašenko tagasastumist. Julgeolekujõud suruvad meeleavaldusi julmalt maja ja on pidanud kinni tuhandeid inimesi.

Võimud on algatanud kriminaaljuurdluse opositsiooni moodustarud koordinatsiooninõukogu suhtes, mis püüab saavutada võimu rahumeelset üleminekut.

Lukašenka andis reedel mõista, et tema opositsiooniga kõnelusi pidama ei hakka.

«Vaadake, ma räägin teiega. Ja ma räägin ainult tööliste rühmadega,» ütles ta.

Lukašenko kordas ka väiteid välise sissetungi ohust üle läänepiiri, et «raiuda» Valgevene küljest ära Grodna oblast.

«Sest nemad (lääneriigid) on seadnud eesmärgiks raiuda ära esmajoones selle ala - Grodna. Poola lipud riputati juba hiljuti välja,» ütles Lukašenko BelTA teatel. 

«Isamaa on hädaohus,» kuulutas ta, lisades, et sellega ei saa nalja teha, sest vastas seisab NATO.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles