Tsihhanovskaja ei kavatse kandideerida uutel valimistel presidendiks (13)

Copy
Valgevene opositsiooni presidendikandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja pidi valimiste järel Leedusse eksiili siirduma.
Valgevene opositsiooni presidendikandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja pidi valimiste järel Leedusse eksiili siirduma. Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Valgevene opositsiooni presidendikandidaat 9. augusti valimistel Svjatlana Tsihhanovskaja teatas reedel, et ei kavatse kandideerida uute valimiste korral riigipeaks.

«Ma ei kavatse ise,» ütles Tsihhanovskaja intervjuus telekanalile Belsat.

Ta rõhutas, et Valgevene kriisi lahendamisse ei tohi sekkuda teised riigid. «See küsimus tuleb lahendada riigi sees ilma välise sekkumiseta,» sõnas tänane opositsiooniliider.

«Just seepärast moodustati koordinatsiooninõukogu, mida me pakume vahendajaks läbirääkimistel võimudega, et lõpetada kriis ja pidada rahumeelseid kõnelusi, et me üheskoos jõuaksime uute ausate ja läbipaistvate valimiste korraldamiseni. Kõik tuleb lahendada riigi sees.»

Valgevenes kestavad juba pea kaks nädalat ulatuslikud protestid 9. augusti presidendivalimiste tulemuste vastu, mis andsid võidu 1994. aastast Valgevene riigipeaks olevale Aleksandr Lukašenkoae.

Keskvalimiskomisjoni teatel toetas Lukašenkat 80,1 protsenti hääletanutest ja tema vastaskandidaati Tsihhanovskajat 10,12 protsenti.

Protestiaktsioonide käigus võeti kinni ligi 7000 inimest. Sajad inimesed said kinnivõtmisel kannatada. Valgevene võimude teatel on surma saanud kolm inimest, ÜRO andmetel neli.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles