Lukašenka: Valgevene proteste korraldatakse Varssavist ja Vilniusest (16)

Copy
Aleksandr Lukašenka.
Aleksandr Lukašenka. Foto: Nikolai Petrov/Nikolai Petrov/BelTA/TASS

Valgevene autoritaarne president Aleksandr Lukašenka väitis laupäeval taas, et meeleavaldusi korraldatakse välismaalt.

«Üleskihutajad – need ei ole teie, ei ole valgevenelased. Nemad istuvad Varssavis, Vilniuses. Te ju näete, kuhu need alternatiivi soovijad jooksid. Mõned tegid ringi läbi Venemaa ja Ukraina ja ikka jõudsid sinna,» ütles Lukašenko Grodnas toimunud miitingul.

Varem on Lukašenka väitnud, et Valgevene vastu tegutseb korraga viis jõukeskust, kelle eesmärk on destabiliseerida riiki. 

«Koordinatsiooninõukogu, see on ilus nimi. Piiri taga on praegu minu meelest juba viis eksiilvalitsust,» vahendas riiklik uudisteagentuur BelTA tema sõnu. 

Üks neist asuvat Varssavis ja seda esindab tema sõnul varem presidendiks kandideerida soovinud Valerõi Tsapkala. 

Teine Valgevenet ähvardav jõukeskus on aga Lukašenka meelest Leedus, kus tegutseb endine presidendikandidaat Svjatlana Tsihhanovskaja, kelle olevat oma võrku haaranud Leedu välisministeerium ja eriteenistused.

Ülejäänud jõukeskusi ta ei täpsustanud. «Ma lihtsalt ei taha neid üles lugeda – neid on Ameerikast Varssavini.»

Valgevenes jätkuvad juba rohkem kui 10 päeva ulatuslikud protestid presidendivalimiste ametlike tulemuste vastu, mis andsid ametisolevale riigipeale Lukašenkale suure võidu opositsiooni kandidaadi Svjatlana Tsihhanovskaja üle. Lääneriigid ja opositsioon süüdistavad Valgevene võime valimiste võltsimises. Euroopa Liidu hinnangul ei olnud valimised ei vabad ega õiglased.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles