Iiri peaminister kutsub koroonaskandaali tõttu parlamendi kokku

Copy
Iiri peaminister Micheál Martin.
Iiri peaminister Micheál Martin. Foto: PA / Scanpix

Iiri peaminister Micheál Martin teatas pühapäeval, et kutsub koroonareegleid rikkunud poliitikute tõttu parlamendi ennetähtaegselt kokku ja soovitab Euroopa Komisjoni kaubandusvolinikul Phil Hoganil kaaluda ameti mahapanekut.

Martin ning tema koalitsioonipartnerid asepeaminister Leo Varadkar ja transpordiminister Eamon Ryan leppisid kokku, et  parlament tuleb puhkuselt tagasi kutsuda, ütles valitsuse pressiesindaja.

Poliitiline kriis lahvatas kahe päeva eest, kui selgus, et hulk parlamendiliikmeid ja juhtivaid poliitikuid võttis koroonapiiranguid eirates osa parlamendi golfiühingu õhtusöögist.

Ajaleht Irish Examiner luges üles 82 kolmapäevaõhtusel koosviibimisel osalenud poliitikut. Nende hulgas olid Hogan, üks minister ja ülemkohtu kohtunik.

Õhtusöök korraldati 24 tundi pärast seda, kui valitsus oli kehtestanud COVD-19 nakkusjuhtumite sagenemise tõttu uued piirangud, keelates muu hulgas ära «ametlikud ja mitteametlikud sündmused ja peod» hotellide restoranides.

Nüüdseks on selgunud, et golfiühingu õhtusöögil istuti koroonapiiranguid rikkudes kümnestes laudades.

Politsei teatas reedel, et on algatanud juurdluse koroonareeglite rikkumise asjus.

Martin ja Varadkar, kes juhib Fine Gaeli parteid, mille parlamendisaadik oli varem ka Hogan, teatasid laupäeval, et soovitavad eurovolinikul oma ametikoha asjus järele mõelda.

Hogan ütles riigiringhäälingule RTE, et mõtleb soovituse peale.

Põllumajandusminister Dara Calleary ja parlamendi ülemkoja aseesimees Jerry Buttimer on õhtusöögil osalemise tõttu juba tagasi astunud.

Hogan õigustas end esialgu väitega, et tema teada pidi õhtusöök toimuma valitsuse kehtestatud reeglite järgi, kuid esitas hiljem ametliku vabanduse.

Martini pressiesindaja sõnul jäi ta sellega hiljaks ja peab oma tegusid selgitama.

Martin on seisukohal, et õhtusööki ei oleks tulnud üldse korraldada, lisas ta.

Parlamendi puhkuselt tagasi kutsumise ettepanek tehakse esmaspäeval.

Parlament pidanuks kuuenädalaselt suvepuhkuselt naasma alles 15. septembril, nüüd kutsutakse rahvaesindajad tagasi aga juba kohe pärast õppeaasta algust koolides, mis on järgmise nädala lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles