Pompeo külastab Iisraeli, Pärsia lahe riike ja Sudaani

Copy
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: Reuters / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo suundub pühapäeval ringsõidule Lähis-Itta, külastades Iisraeli, Pärsia lahe äärseid riike ja Sudaani, teatasid diplomaadid.

Talle järgneb hiljem järgmisel nädalal USA presidendi Donald Trumpi väimees ja tähtis nõunik Jared Kushner.

USA välisministeerium ütles, et lisaks Iisraelile ja Sudaanile külastab Pompeo ka Bahreini ja Araabia Ühendemiraate ning võimalik on ka peatus Omaanis ja Kataris.

«USA panustamine rahusse, julgeolekusse ja stabiilsusse Iisraelis, Sudaanis ja Pärsia lahe riikides pole kunagi olnud nii tugev kui president Trumpi juhtimisel,» ütles välisministeerium, teatades Pompeo ringsõidust.

Kushner ja tema meeskond külastavad Iisraeli, Bahreini, Omaani, Saudi Araabiat ja Marokot ringsõidul, mis algab järgmise nädala lõpus, ütlesid anonüümseks jääda soovinud diplomaadid.

Pompeo visiidil on tähelepanu keskmes küsimused, mis on seotud Iisraeli ja AÜE kokkuleppega suhete normaliseerimisest, samuti Iraan ning USA algatus taastada ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioonid Tehereni vastu.

Iisraelis kohtub Pompeo peaminister Benjamin Netanyahu, kaitseminister Benny Gantzi ja välisminister Gabi Ashkenaziga ning AÜE-s kroonprints Mohammed bin Zayedi ja välisminister Abdallah bin Zayediga.

Sudaanis peab ta kõnelusi president Abdalla Hamdokiga, et arutada USA jätkuvat toetust tsivilistide juhitavale üleminekuvalitsusele ning väljendada toetust Sudaani ja Iisraeli süvenevatele suhetele.

Sudaan soovib, et Washington kustutaks ta võimalikult kiiresti terrorismi toetavate riikide nimekirjast ning suhete normaliseerimine Iisraeliga oleks suur samm selle eesmärgi saavutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles