Mali hunta soovib üleminekunõugu kolmeaastast võimuperioodi

Copy
Mali sõjaväelased Bamakos.
Mali sõjaväelased Bamakos. Foto: STRINGER/REUTERS

Mali hunta soovib üleminekunõukogu kolmeaastast võimuperioodi ja on nõustunud kukutatud presidendi Ibrahim Boubacar Keïta kojunaasmisega, teatas pühapäeval riigis viibiv Lääne-Aafrika Riikide Majandusühenduse (ECOWAS) delegatsioon.

«Hunta on kinnitanud, et soovib kolmeaastast üleminekuperioodi Mali riigi aluste ülevaatamiseks. Sel ajal valitseb sõjaväe juhitav üleminekunõukogu,» täpsustas delegatsiooni eestkõneleja.

Hunta esindaja kinnitas uudisteagentuurile AFP, et üleminekuperioodi ajal valitseb sõjaväelasest president ja valitsus, mis koosneb samuti peamiselt sõjaväelastest.

ECOWAS on nõudnud presidendi ametisseennistamist, kuid Mali avalikkuse laialdane toetus tema kukutamisele muudab selle ilmselt võimatuks. Malis võimu haaranud sõjaväehunta hoiab 75-aastast Keïtat vahi all kasarmus, kust riigipööre alguse sai.

Tegemist on teise riigipöördega kaheksa aasta jooksul Malis, mis maadleb niigi kroonilise ebastabiilsuse ja džihadistliku ülestõusuga. 

Üks võimalikest sihtkohtadest, kuhu Keïta võib minna, on naaberriik Senegal, kus sai peavarju ka Mali viimane demokraatlikult valitud president Amadou Toumani Toure, kes kukutati samalaadse riigipöördega 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles