Balkani rändeteel ähvardab lapsmigrante piinamine ja vägistamine (6)

Miodrag Sovilj
, ajakirjanik, AFP
Copy
Rühm migrante puhkab pargis Belgradi kesklinnas. Serbia pealinn on rändeteel sõlmpunkt, kust hargnevad marsruudid laiali Ungarisse, Bosniasse ja Horvaatiasse.
Rühm migrante puhkab pargis Belgradi kesklinnas. Serbia pealinn on rändeteel sõlmpunkt, kust hargnevad marsruudid laiali Ungarisse, Bosniasse ja Horvaatiasse. Foto: OLIVER BUNIC / AFP / SCANPIX

Rühm poisse isub päikselises pargis Belgradi kesklinnas, kuid nad pole kogunenud sinna piknikule. Nad on n-ö saatjata alaealised – nii kutsutakse ametlikult kõige haavatamaid migrante, ilma täiskasvanuta tuhandeid kilomeetreid reisivaid lapsi – ning nad on parki tulnud kohtuma smugeldajaga, kes peaks aitama nad üle järgmise piiri.

Kuigi nn Balkani rändetee suleti ametlikult pärast suure migrandivoo Euroopasse jõudmist viis aastat tagasi, on koroonaviiruse pandeemia taas seal õnne proovivate põgenike arvu kasvatanud. 2020. aasta esimesel poolel registreeriti Serbias 30 000 uut põgenikku ja migranti, mida on ligi kolm korda rohkem kui mullu sama ajaga. Nende seas on 1200 üksi reisivat alaealist, neist noorim kõigest seitsmeaastane.

Belgradi pargis istuv roheliste silmadega 14-aastane Afganistani poiss kirjeldab, kuidas ta lahkus kodust veebruaris, pärast seda kui Taliban võttis kaasa tema isa, kaks vanemat venda ja kaks onu, viis nad mägedesse ja tappis seal.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles