Maailma viimased kümme viirusevaba riiki lämbuvad piirangute tõttu (9)

Copy
Mees puhkamas Kiribati Lõuna-Tarawa saarel võrkkiiges. Kiribati on üks maailma kümnest viimasest riigist, kuhu koroonaviirus pole jõudnud.
Mees puhkamas Kiribati Lõuna-Tarawa saarel võrkkiiges. Kiribati on üks maailma kümnest viimasest riigist, kuhu koroonaviirus pole jõudnud. Foto: DAVID GRAY / Reuters / Scanpix

Kogu maailmas on veel kümme riiki, kõik Okeaanias, kuhu koroonaviirus pole seni jõudnud. Ometi ei tähenda see, et pandeemia ei too sealsetele elanikele kannatusi – haigusest endast pääsenud tillukeste saareriikide majandus on kokkuvarisemise äärel.

Palau piirid on olnud tihkelt kinni alates märtsi lõpust, kuid isegi ilma ühegi nakatunuta on viirus riiki valusalt laastanud – restoranid on tühjad, suveniiripoed suletud, hotellid külalisteta.

Nii ka 1982. aastal avatud Palau hotell, mis kannab riigiga sama nime, sest toona oli tegemist kogu maa esimese ööbimiskohaga. Vahepealsete aastate turismibuum viis selleni, et mullu külastas saareriiki 90 000 turisti ehk viis korda enam inimesi kui riigis elanikke. 2017. aastal andis turism Rahvusvahelise Valuutafondi andmeil 40 protsenti Palau SKTst.

Marshalli Saartel pole suurim kaotaja aga mitte turism, vaid hoopis kalandus. Riikidest, kus viirus levib, pärit laevad ei tohi Marshalli saarte sadamates randuda. Kütusetankerite ja konteinerlaevade meeskonnal tuleb olla kaks nädalat enne maabumist isolatsioonis. Kalapüügiload on müümata ja kaubalennud on katkenud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles