Türgi võimude teatel on nad valmis läbirääkimisteks Kreekaga

Copy
Mevlüt Çavuşoğlu, 25.08.
Mevlüt Çavuşoğlu, 25.08. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix Baltics

Türgi välisministeerium teatas teisipäeval, et on riik on valmis eeltingimusteta läbirääkimisteks Kreekaga.

«Me pooldame õiglase jagamise üle peetavaid läbirääkimisi, kuid keegi ei tohiks eeltingimuse kehtestada. Kõnelused ei saa toimuda Kreeka poolt esitatud eeltingimuste puhul,» ütles Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu pärast vestlust Saksamaa välisministri Heiko Maasiga.

Maas hoiatas teisipäeval, et Kreeka ja Türgi vastasseis Vahemeri idaosas on väga tõsine, kuid mõlemad pooled paistavad valmis olema kõnelusteks.

«Pole mingit illusiooni, et olukord on väga kriitiline,» ütles Maas.

«Keegi ei taha seda küsimust sõjaliselt lahendada ja mõlemad pooled on valmis dialoogi pidama,» ütles välisminister.

Kreeka otsustas korraldada teisipäeval Kreetast lõunas mereväeõppuse, mis on ilmselt vastus Türgi teatele oma uurimislaeva Oruc Reisi missiooni pikendamisest nelja päeva võrra neljapäevani.

Türgi kaitseministeerium ütles Ateena teate peale, et planeerib omapoolset õppust merejõudude koordineerimise ja ühistegevuse parandamiseks. Ka Türgi õppus leiab aset teisipäeval Kreetast lõunas.

Maas kutsus lõpetama igasugune destruktiivne ja provokatiivne tegevus Vahemere idaosas. 

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan andis augustis korralduse jätkata nafta- ja gaasiotsinguid Türgi lõunarannikul Kreekale kuuluva saare lähistel vaidlusaluses Vahemere idaosas.

Sellega seadis Ankara end vastasseisu Kreeka, Küprose ja Euroopa Liiduga ning pingelised on ka suhted Prantsusmaaga, kes suurendas oma sõjalist kohalolekut piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles