Leedu peaminister loodab jõudude tasakaalule regioonis

BNS
Copy
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis Foto: Zygimantas Gedvila/Scanpix Baltics

Leedu peaminister Saulius Skvernelis väljendas teisipäeval seoses Valgevene sõjaväeüksuse lahinguvalmidusse viimisega lootust, et jõudude tasakaal regioonis suudab täielikku katastroofi ära hoida.

«Ebaadekvaatsed tegelased teevad alati muret. Kuid ma usun, et see on jõudude tasakaal, mis on lõpuks ka Venemaa seisukoht, et see kõik takistab meeletul katastroofil juhtuda,» ütles peaminister.

Valgevene kaitseministeerium teatas pühapäeval, et riik saatis riigipiiri kaitsele tankibrigaadi. «120. üksiku mehhaniseeritud brigaadi üksused koos tugevdatud vahenditega asuvad tegelikku teenistusse riigipiiri kaitsel,» ütles ministeerium.

Valgevene autoritaarne president Aleksandr Lukašenko käskis laupäeval kontrollida NATO jõudude liikumist ning tugevdada kontrolli piiril.

Leedu president Gitanas Nausėda kohtub teisipäeval  sõjaväeluure ja kaitseväe juhtkonnaga.

Kohtumisele on kutsutud Leedu kaitseväe ülem kindralleitnant Valdemaras Rupšys ja kaitseministeeriumi teise operatiivteenistuste osakonna ülem kolonel Elegijus Paulavičius.

Presidendi kõneisik Antanas Bubnelis ütles BNS-ile, et kohtumisel arutatakse julgeolekuolukorda, kuid selle täpsemat sisu ei avaldata.

Presidendi nõunik Asta Skaisgirytė-Liauškienė ütles raadiojaamale Ziniu Radijas, et kohtumisel kavatsetakse arutada ka pühapäevast vahejuhtumit, kus Valgevene helikopter tungis Leedu õhuruumi.

Leedu ja Valgevene vahetasid esmaspäeval süüdistusi seoses õhupallide lennutamisega pühapäevasel solidaarsusmeeleavaldusel Leedus. Leedu teatel ületas Valgevene sõjaväekopter Leedu-Valgevene piiri mõni minut enne seda, kui tuhanded inimesed ühendasid Vilniusest Valgevene piirini ulatunud solidaarsusketis käed. 

Valgevene kaitseministeeriumi teatel oli tegemist reaktsiooniga «õhuruumi rikkumise katsele» seoses kaheksast valitsusvastaste sümbolitega õhupallist koosnenud sondiga".  «Tänu lennuväe Mi-24 kopterite meeskondade otsustavale tegutsemisele peatati õhupallide lend relvi kasutamata,» teatas ministeerium. 

President Lukašenko hoiatas laupäeval Poolas ja Leedus paiknevate NATO väeüksuste ohtliku liikumise eest Valgevene piiri lähedal ja andis käsu seada oma sõjavägi lahinguvalmidusse.

Valgevenes on viimastel nädalatel puhkenud ulatuslikud meeleavaldused Lukašenko ja tema tagasivalimise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles