Osaka ühishauast leitud säilmed viitavad 19. sajandi epideemiale

Copy
Osaka keskraudteejaama lähedusest avastatud Umeda haud sisaldas arvukalt noorte inimeste säilmeid.
Osaka keskraudteejaama lähedusest avastatud Umeda haud sisaldas arvukalt noorte inimeste säilmeid. Foto: Reuters / Scanpix

Jaapani lääneosas Osakas ehitustööde käigus päevavalgele tulnud rohkem kui 1500 maetuga ühishaud viitab 19. sajandi epideemiale, ütlesid linnaametnikud kolmapäeval.

Säilmeid uurinud Osaka kultuurivarade ameti töötajad ütlesid, et arvatavasti on tegu noorte inimestega, kes surid 19. sajandi lõpus.

Umeda haud, mis kuulub vilka kaubanduslinna Osaka seitsme ajaloolise surnuaia hulka, kaevati lahti keskraudteejaama läheduses arendusprojekti käigus.

Juba 2016.-17. aastal oli ümbruskonnast leitud sadu samalaadseid säilmeid, 2019. aasta septembris alanud kaevetööde tulemusena tuli neid päevavalgele veel üle 1500, ütles kultuuriameti töötaja Yoji Hirata.

«See on esimene ajalooline matmispaik, mis Osakast on avastatud,» ütles Hirata ja lisas, et leidude põhjal on võimalik täpsemalt teada saada, kuidas tavainimesi 19. sajandil maeti.

Varasematel väljakaevamistel oli paljude luustike jäsemetel märke kahjustustest. Nüüd leiti veel hulganisti samasuguste haigustunnustega luustikke, mis viitab piirkonda tabanud epideemiale, rääkis Hirata.

Asjatundjad loodavad säilmeid põhjalikumalt uurides surma põhjusele jälile jõuda. Mõned oletavad, et põhjuseks võis olla süüfilis, mis Osaka piirkonnas epideemiana levis.

Arheoloogid leidsid ka kirste mitme surnukeha jäänustega, mis samuti vihjab epideemiale. Leiti ka 350 urni ja üks võimalik luukamber.

Luustike kõrval tuli välja münte, budausu palvehelmed, peaehteid, kamme, saketopse ja savist nukke, mis ilmselt olid surnutega koos maetud.

Eksperdid koguvad leiud kokku ja loodavad järgmise aasta lõpuks analüüsitulemused avalikustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles