Uuring: bakterid elavad kosmosereisi üle (1)

Copy
Planeet Marss.
Planeet Marss. Foto: NASA / SWNS / Scanpix

Jaapani teadlased on kindlaks teinud, et kiirgusele eriti vastupidavad bakterid Deinococcus radiodurans elavad üle vähemalt kolm aastat orbiidil, mis viitab, et lihtsad eluvormid võisid toime tulla pika reisiga Marsilt Maale.

See annab tuge nn panspermia teooriale, mille kohaselt on elu saabunud Maale meteoriitidega ning mikroobid suudavad sel moel rännata ühelt planeedilt teisele, ütlesid teadlased kolmapäeval.

Jaapani teadlaste uurimistulemused ilmusid kolmapäeval teadusajakirjas Frontiers in Microbiology.

Teooria katsetamiseks paigutati baktereid Deinococcus radiodurans Maast 400 kilomeetri kaugusel paikneva Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) välispinnale.

Avakosmose karmidest tingmusest, tugevast UV-kiirgusest ja suurtest temperatuurikõikumistest hoolimata olid bakterid kolm aastat hiljem veel elus.

«Ma teadsin tänu mitmesugustele laboris tehtud katsetele küll, et ta jääb ellu, aga kui ta elusana tagasi tuli, tundsin ikka kergendust,» ütles Tokyo ülikooli farmaatsia ja eluteaduste emeriitprofessor Akihiko Yamagishi.

Katsetulemused näitavad, et bakter tuleb toime reisiga Maa ja Marsi vahel. See pakub väga intrigeerivaid võimalusi, lisas professor.

«Kõik arvavad, et elu sai alguse Maal, aga viimased uurimistulemused osutavad, et elu võis alata ka teistel planeetidel.»

Yamagishi ja tema töörühm loodavad viia samasuguse katse läbi Van Alleni kiirgusvöödnist väljaspool, kus bakter peaks taluma veel tugevamat radiatsiooni.

Teadlased arvavad, et Marss oli üle kolme miljardi aasta tagasi palju soojem kui tänapäeval ning kaetud jõgede ja järvedega. Need tingimused võimaldanuks mikroorganismide teket.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles