Iraan lubab IAEA oma tuumarajatistesse

Copy
Rafael Mariano Grossi.
Rafael Mariano Grossi. Foto: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Teheran ja Rahvusvaheline Aatomienergiaagentuur (IAEA) teatasid kolmapäeval kokkuleppest, millega Iraan lubab agentuuri esindajad kahte nõutud tuumarajatisse.

«Iraan võimaldab IAEA-le vabatahtlikult juurdepääsu kahte IAEA valitud kohta,» ütlesid pooled ühisavalduses, lisades, et ka ajas ja tuumarajatistes teostatavas kontrollis lepiti kokku.

Iraani tuumaagentuur teatas juba päev varem, et pidas riiki visiidile saabunud Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) uue juhiga konstruktiivseid kõnelusi.

«Tänased kõnelused olid konstruktiivsed,» ütles Iraani tuumaagentuuri esimees Ali Akbar Salehi pärast kohtumist IAEA peadirektori Rafael Mariano Grossiga.

«Selle visiidiga sai alguse uus peatükk.» 

«Otsustati, et agentuur jätkab oma tööd professionaalselt ja sõltumatult ning ka Iraan toimib vastavalt antud lubadustele,» ütles Salehi riiklikule uudisteagentuurile IRNA.

Detsembris ametisse asunud IAEA argentiinlasest peadirektor külastas Iraani esimest korda. 

ÜRO tuumajärelevalveamet võttis juuni lõpus vastu Euroopa riikide algatatud resolutsiooni, mis nõuab, et Teheran lubaks inspektorid kahele tuumaobjektile võimaldamaks tuua selgust, kas seal leidis 2000. aastate alguses aset deklareerimata tuumategevus.

Iraani tuumaagentuuri pressiesindaja sõnul asub üks neist riigi keskosas Isfahani ja Yazdi provintsi vahelisel alal, teine on Teherani lähedal.

Viimastel nädalatel on tekitanud USA ja Euroopa riikide vahel pingeid Washingtoni katsed säilitada relvaembargo Iraanile ja taastada 2015. aasta leppega kaotatud ÜRO sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles