Soomes võõrutatakse inimesed autodest kohvi ja koogiga (1)

Sam Kingsley
, ajakirjanik, AFP
Copy
Soomes Lahtis meelitatakse inimesi mobiilirakenduse abil kasutama autode asemel ühistransporti ja jalgrattaid või käima jala.
Soomes Lahtis meelitatakse inimesi mobiilirakenduse abil kasutama autode asemel ühistransporti ja jalgrattaid või käima jala. Foto: ALESSANDRO RAMPAZZO/AFP/SCANPIX

Soomes Lahtis elavad inimesed saavad autosõidust loobudes teenida virtuaalraha, mille eest soetada ujula- ja bussipileteid, kohvi ja kooki. 

Euroopa Liidu rahastatud projekt CitiCap võimaldab Lahti elanikel spetsiaalset mobiilirakendust kasutades jälgida, kui palju nad ringi liikudes kasvuhoonegaase õhku paiskavad. Nimelt suudab rakendus tuvastada, kas inimene sõidab autos, ühissõidukis, jalgrattaga või käib sootuks jala.

Igaüks, kes paiskab õhku vähem kasvuhoonegaase, kui neile rakenduses piirmääraks seatud, teenib virtuaalset raha. Seda saab vahetada näiteks ujula- või bussipileti, jalgrattarattatulede, koogitüki või kohvitassi vastu.

«Lahti on endiselt vägagi autostunud linn ja meie eesmärk on, et aastal 2030 tehtaks rohkem kui 50 protsenti kõikidest reisidest jätkusuutlikult,» ütles projekti juht Anna Huttunen AFP-le. Praegu tehakse muul viisil kui autoga 44 protsenti kõikidest käikudest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles