Kreeka ratifitseeris merepiiri kokkuleppe Egiptusega

Copy
Kreeka parlament, 26.08.
Kreeka parlament, 26.08. Foto: YANNIS KOLESIDIS/EPA/Scanpix Baltics

Kreeka ratifitseeris neljapäeval merepiiri kokkuleppe Egiptusega, mis on vihastanud Türgit ajal, mil Ankara ja Ateena vahel kasvavad pinged Vahemere idaosas.

Kreeka ja Egiptuse kokkulepet nähakse vastusena 2019. aastal allkirjastatud Türgi-Liibüa leppele, mis võimaldab Türgile ligipääasu Vahemere idaosas asuvatele piirkondadele, kus on avastatud suured süsivesinike maardlad.

Pinged Türgi ja Kreeka vahel eskaleerusid eelmisel kuul, kui Türgi saatis oma uurimislaeva koos mereväe sõjalaevaga vaidlusalustesse Vahemere vetesse.

Uurimislaev Oruc Reis pidi uurima gaasi olemasolu Kreeka saare Kastellorizo juures, mis asub Türgi rannikust vaid kahe kilomeetri kaugusel.

Leppe kohaselt lubatakse Egiptusel ja Kreekal püüda saada maksimaalset kasu erimajandustsoonis paiknevatest ressurssidest, muuhulgas naftast ja gaasivarudest.

Kreeka parlamendis hääletas 300-st seadusandjast 178 leppe ratifitseerimise poolt. Sarnase leppe Kreeka ja Itaalia vahel kiitis parlament heaks kolmapäeval.

Kreeka valitsuse pressiesindaja Stelios Petsas ütles neljapäeval, et lepete ratifitseerimine on kiireloomuline seoses Türgi ebaseadusliku tegevusega.

Kreeka peaminister Kyriakos Mitsotakis ütles parlamendile, et veel üks eelnõu seab Kreeka rannikuala merepiiri seniselt kuuelt meremiililt 12 meremiilile rahvusvahelise merendusõiguse kohaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles