Pentagon kritiseeris jõuliselt Hiina raketikatsetusi Lõuna-Hiina merel

Copy
Lõuna-Hiina meri.
Lõuna-Hiina meri. Foto: Brenton Poyser/Planetpix/ZUMAPRESS.com

USA kaitseministeerium kritiseeris neljapäeval jõuliselt Hiina ballistiliste rakettide katsetusi Lõuna-Hiina merel, nimetades neid ohuks rahule ja julgeolekule piirkonnas.

Pentagon kinnitas, et Pekingi üksused tulistasid välja neli ballistilist raketti sõjaliste õppuste käigus Paracelsuse saarte lähistel. Ministeeriumi kohasel seab selline teguviis kahtluse alla Hiina 2002. aasta allkirjastatud lubaduse vältida piirkonnas provokatiivset tegevust.

«Pekingi sammud, sealhulgas raketikatsetused, destabiliseerivad veelgi kogu olukorda Lõuna-Hiina merel», ütles Pentagon avalduses.

Ministeeriumi kohasel lähevad katsetused vastuollu Hiina võetud kohustusega vältida selliseid tegevusi Lõuna-Hiina merel, mis muudavad keerulisemaks või eskaleerivad vaidlusi ning võivad mõjutada rahu ja stabiilsust regioonis.

Viimase kümne aasta jooksul on Hiina ehitanud sõjalisi rajatisi mitmele vaidlusalusele maaribale Lõuna-Hiina meres, et seeläbi kinnistada oma suveräänsust piirkonnas ja astuda vastu territoriaalsetele nõudmistele Vietnamilt, Filipiinidelt, Malaisialt, Taiwanilt ja Indoneesialt.

Pentagoni kohaselt on Hiina sõjaväe õppused 23.-29. augustini Paracelsuse saarte juures, mida Peking nimetab Xishaks, viimane paljudest Hiina sammudest, millega suurriik nõuab ebaseaduslikult endale merelisi territooriume ning seab oma Kagu-Aasia naabrid halvemasse seisu.

Ministeerium lisas, et USA kutsus Hiinat juulis vähendama regiooni militariseerimist ning jõuga ähvardamist.

Selle peale otsustas HRV (Hiina Rahvavabariik) eskaleerida oma õppustegevust ballistiliste rakettide tulistamisega.

Varem neljapäeval nahutas Peking Washingtoni seoses 24 riigifirma, mis ehitavad Lõuna-Hiina merel Hiina sõjaväebaase, musta nimekirja asetamisega.

«USA sõnad sekkuvad jõuliselt Hiina siseasjadesse... see on täiesti türanlik loogika ning jõupoliitika,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Zhao Lijian.

Tema sõnul kavatseb Hiina astuda jõulisi samme Hiina ettevõtete ja indiviidide seaduslike õiguste ja huvide kaitsmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles