Tõmošenko kohtub Moskvas Putiniga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko.
Ukraina peaminister Julia Tõmošenko. Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina peaminister Julia Tõmošenko sõitis täna Moskvasse, kus kohtub Venemaa Föderatsiooni valitsusjuhi Vladimir Putiniga, et leida lahendusi kahe riigi vahel puhkenud gaasitüli lõpetamiseks.

Koos Tõmošenkoga sõidavad Moskvasse mitmed valitsuse ametnikud ja Ukraina riikliku gaasiettevõtte Naftogaz esindajad. Lisaks Putinile kohtub delegatsioon ka Venemaa rahandusminitri Aleksei Kudriniga, vahendas Reuters.

Diplomaatiliste allikate teatel on Tõmošenko visiit oluline seetõttu, et valitsusjuht ei sõidaks Moskvasse, kui tal ei oleks väljavaateid gaasitüli lahendada. Nüüd oodataksegi Tõmošenkolt selgeid ettepanekuid gaasitüli lahendamiseks, mis on paljud Euroopa riigid tarnete katkemise tõttu külma kätte jätnud.

«Ma loodan, et me leiame kompromissi,» ütles Tõmošenko enne läbirääkimiste algust ja lubas valitsuse nimel võtta kogu vastutuse, et gaasitülile leitakse lahendus.

Ukraina valitsus on korduvalt välistanud gaasitransiidi süsteemi erastamise või müügi, mis mõnede vaatlejate hinnangul on üks gaasitüli puhkemise peamine põhjus. 

«Me kaalume huvitavaid ettepanekuid, mis võivad viia lahenduseni,» ütles Putin eile pärast kohtumist Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeliga Berliinis. Putin oli eelseisva kohtumise eel optimistlikult meelestatud ja avaldas lootust, et läbirääkimiste lõpuks õnnestub leida konflikti osapooli rahuldav lahendus.

Putini sõnul vajab Ukraina Vene maagaasi, sest ei suuda ilma selleta hakkama saada. Tema sõnul jätkub Ukrainal veel gaasivarusid kuni kaheks kuuks, vahendas Interfax.

Putin lisas, et Venemaa maine on gaasitüli tõttu nii poliitiliselt kui ka majanduslikult oluliselt kannatanud, sest mitmed Euroopa riigi tarbijad on jäänud ilma lubatud gaasist.

Samuti on valitsusjuht andnud mõista, et Venemaa soovib gaasitransiidi transportimiseks kasutusele võtta ka alternatiivseid torustikke ja Ukraina sel moel monopoolse Vene maagaasi transiitriigi staatusest ilma jätta. Gaasitransiidi mitmekesistamise all pidas Putin silmas Läänemerre rajatavat Nord Streami ja Musta mere regiooni kavandatavat South Streami.

Euroopa Komisjoni ametnike sõnul on kahe valitsusliidri kohtumine viimane, kuid parim võimalus gaasitüli lahendamiseks, teatas AFP. Euroopa Komisjoni esindavad kohtumisel energeetikavolinik Andris Piebalgs ning Euroopa Liidu eesistujamaa Tšehhi Vabariigi tööstus- ja kaubandusminister Martin Riman.

Gazpromi teatel takistab Ukraina jätkuvalt gaasitransiiti Euroopa riikidesse.

Gazprom peatas gaasitarned Ukrainale alanud aasta esimesel päeval, põhjendades otsust uue lepingu puudumisega. Euroopa riikide varustamine gaasiga jätkus, kuid mahud vähenesid oluliselt.

8. jaanuaril peatas Gazprom gaasitransiidi ka Euroopa riikidesse, süüdistades Ukrainat gaasi varastamises ja transiiditorustike sulgemises.

Venemaa ja Ukraina gaasituli taustaks on viimaste aastate jooksul Moskva ja Kiievi vahel üha pingestunud suhted, seoses viimase jõupingutustega liituda lääne poliitiliste ja julgeolekustruktuuridega, eeskätt NATOga, aga ka toetusega Gruusiale augustikuise sõja päevil ja selle järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles