Wikipedia sulgeb protestiks oma ingliskeelsed küljed

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wikipedia üks loojaid Jimmy Donal (Jimbo) Wales
Wikipedia üks loojaid Jimmy Donal (Jimbo) Wales Foto: SCANPIX

Interneti populaarne avatud entsüklopeedia Wikipedia teatas eile, et sulgeb 24 tunniks oma küljed protesteerimaks USA uue autorikaitsealase seaduseelnõu vastu.

Wikipedia sulgeb küljed kolmapäeval kella seitsme ajal Eesti aja järgi ja sel ajal näeb aadressil vaid kõnealuse seaduseelnõu teksti ning soovitust nõuda oma rahvaesindajalt, et ta selle vastu hääletaks.

Wikipedia külgedel käib päevas keskmiselt umbes 25 miljonit inimest, vahendas AFP.

Wikipedia asutaja Jimmy Walesi hinnangul ähvardab seaduseelnõu kogu interneti tulevikku. Eelnõu on teravalt kritiseerinud ka internetihiiud nagu Google ja Yahoo. Protestiaktsiooniga ühinemisest on teatanud ka uudistevõrk Reddit ja mitmed teised populaarsed internetifirmad.

«Hoiatus tudengitele! Tee oma kodutöö varakult ära. Wikipedia protesteerib kolmapäeval kahjuliku seaduse vastu!» kirjutas Wales eile Twitteris.

«Rõhujad ei anna meile iialgi vabatahtlikult vabadust, seda tuleb rõhututel endal nõuda! Me kutsume kongressi üles tõsiselt järele mõtlema enne kui võetakse vastu seadus, mis lõhub interneti alustalasid. Ärme keela järgmise põlvkonna loojatele ja rajajatele võimalusi, mis meil olemas olid,» manitses Wales.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles