Türgis suri 238 päeva näljastreiki pidanud advokaadist vang

Copy
Leinajad näljastreigi tõttu surnud Türgi advokaadi Ebru Timtik kirstu juures tema matustel Istanbulis.
Leinajad näljastreigi tõttu surnud Türgi advokaadi Ebru Timtik kirstu juures tema matustel Istanbulis. Foto: AFP / Scanpix

Türgis vanglas suri oma näljastreigi 238. päeval terrorirühmitusse kuulumises süüdistatud advokaat, kes nõudis õiglast kohtuprotsessi. 

Ebru Timtik kaalus vaid 30 kilogrammi, kui ta neljapäeva õhtul suri, ütlesid naise lähedased. Tema surm on toonud kaasa pahameeletormi Türgi opositsioonilt ja ka välismaalt. 

AFP ajakirjanike sõnul tõrjus politsei reedel jõudu kasutades umbes sadat Timtiki sõpra ja toetajat, kes tahtsid Istanbuli kohtuekspertiisi labori juures surnukehale ligi pääseda. 

Politsei kasutas pisargaasi ja kilpe inimeste laialiajamiseks, kui sõiduk Timtiki surnukehaga minema sõitis. Päevalehe Cumhuriyet teatel peeti kinni neli inimest.

Euroopa Liit teatas avalduses, et advokaadi surm demonstreerib Türgi õigussüsteemi puudujääke. 

«Ebru Timtiki näljastreik õiglase kohtuprotsessi nimel ja selle traagiline lõpp illustreerib valusalt, kuidas Türgi võimudel tuleb kiirelt tegeleda riigis valitseva inimõiguste olukorraga,» ütles EL-i pressiesindaja Peter Stano Brüsselis. 

Timtik kuulus vasakpoolsesse gruppi Progressiivsete Advokaatide Assotsiatsioon (ÇHD), mida süüdistatakse sidemetes ebaseaduslikuks kuulutatud Revolutsioonilise Rahvavabastuspartei/Rindega (DHKP/C).

Marksistlik äärmusrühmitus DHKP/C on võtnud vastutuse mitme rünnaku eest Türgis, sealjuures 2013. aasta enesetapurünnaku eest USA saatkonnas Ankaras, mille käigus hukkus türklasest turvatöötaja. 

Aastal 2019 määras Istanbuli kohus 18 advokaadile, nende seas Timtikile karistuse terrorirühmituse moodustamise ja juhtimise eest. 

Timtikile määrati 13 aasta ja kuue kuu pikkune vangistus, mille tõttu alustas ta veebruaris koos mitme teise advokaadiga näljastreiki. Teda hoiti vangis Silivri kohtu- ja vanglakompleksis.

Timtik toimetati koos teise näljastreiki pidanud advokaadi Aytaç Ünsaliga juulis haiglasse. 

Naise sõbrad ja toetajad kartsid, et tema surnukeha maetakse salaja ning rahvahulk kogunes kohtuekspertiisi juurde, et seda välistada.

«Kui revolutsionäärid või kurdid saavad märtriteks..., siis võimud võtavad nende surnukehad ja matavad nad südaööl teadmata kohta,» ütles Timtiki sõber ja advokaat Sinan Zincir.

Naise matusetseremoonia toimub Istanbuli põhjaosas ning Timtik sängitatakse arvatavalt lähedalasuvasse surnuaeda oma ema juurde, kirjutas AFP. 

Ebru Timtik sündis 1978. aastal. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles