Soome Ajateenijate Liit on vastu teenistusaja lühendamisele

Copy
Soome sõdurid õppusel.
Soome sõdurid õppusel. Foto: EPA/Scanpix

Soome Ajateenijate Liidu esimees Topi Korpinen suhtub ettevaatlikult erakonna Vasakliit esinaise Li Anderssoni ettepanekusse lühendada nii tsiviilteenistust kui ka ajateenistust ja tsiviilteenistust.

Korpineni sõnul kontrolliti seoses kaitseväe väljaõppe ajakohastamisega ka seda, mida ajateenijate koolituselt nõutakse – et nad oma ülesannetega hakkama saaksid. 

«Seal jõuti järeldusele, et pool aastat on miinimum. Kui seda lühendatakse nelja kuu peale, ei saaks ajateenijad praktikas piisavalt koolitust,» lausus ta.

Tsiviilteenistuse kestust on keerulisem kommenteerida. Korpineni sõnul lähtub ajateenijate liit sellest, et tsiviilteenistuse arendamisel kaardistatakse need ülesanded, millest ühiskonnal rohkem kasu oleks ja mis oleks vajalikud.

Alaleht Helsingin Sanomat teatas reedel saadud info põhjal, et Vasakliit tellis juba rahandusministeeriumilt hinnangu aja- ja tsiviilteenistuse lühendamise mõjust tööhõivele. Hinnangu kohaselt suurendaks lühendamine töötajate arvu 4700 võrra.

Hinnang põhineb oletusel, et pooled sõjaväekohustuslastest läbiksid teenistuse nelja kuuga ning tsiviilteenistuse pikkust lühendatakse poole võrra.

Valitsuserakonna Vasakliit esinaine Andersson lausus neljapäeval toimunud fraktsiooni ministrite suvekoosolekul, et vaja oleks selgust saada aja- ja tsiviilteenistuse lühendamisel tekkivast töötajate potentsiaalist.

Kaitseminister Antti Kaikkonen ründas ettepanekut Twitteris, öeldes, et lühendamise hinnaks oleks suur auk Soome julgeolekus. Ka parlamendi kaitsekomisjoni esimees Ilkka Kanerva ei kiitnud mõtet heaks.

Korpinen lausus, et kuigi ta suhtub ajateenistuse lühendamisse ettevaatlikult, on tema arvates hea, et asja arutatakse.

«Olen siiski arvamusel, et ajateenistuse ja tsiviilteenistuse pikkus peaks põhinema riigikaitsevajadustel ning mitte üldistel majandusolukorra vajadustel,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles