Mali hunta lükkas edasi esimese kohtumise võimu ülemineku teemal

Copy
Hunta pressiesindaja kolonel Ismael Wague.
Hunta pressiesindaja kolonel Ismael Wague. Foto: Reuters / Scanpix

Mali sõjaväehunta juhid ütlesid laupäeval, et lükkavad oma esimese kohtumise võimu ülemineku teemal organisatsioonilistel põhjustel edasi.

Umbes kahe nädala eest presidendi kukutanud hunta oli kutsunud laupäevaks nõu pidama kodanikuühiskonna esindajad, poliitilised organisatsioonid ja endised mässulised, kuid kohtumine on nüüd edasi lükatud hilisemale ajale.

Protestikoalitsioon 5. Juuni Liikumine, kes endise presidendi Ibrahim Boubacar Keïta vastu agiteeris, polnud kohtumisele kutsutud.

Rühmitus nõudis, et hunta annaks neile üleminekul tsiviilvalitsemisele oma osa ning armee lubas seda ka teha, kuid jättis ajakava täpsustamata.

Meeleavalduste eskaleerudes korraldasid noored ohvitserid 18. augustil mässu, võttes kinni nii Keïta kui teised juhid ning kuulutades end riigi valitsejateks.

Riigipööre šokeeris nii Mali Lääne-Aafrika naabreid kui ka liitlast Prantsusmaad, suurendades muret ebastabiilsuse osas riigis, mis võitleb niigi islamiäärmuslaste, etnilise vägivalla ja nõrgalt toimiva majandusega.

Mali mõjukas imaam Mahmoud Dicko, Keïta kukutamiseni viinud opositsiooni massimeeleavalduste võtmeisik lausus reedel, et huntale pole antud "carte blanche'i", ehk võimalust tegutseda oma soovide kohaselt.

Vahetult enne tema kommentaari avaldas Mali valitsuse ametlik häälekandja dokumendi, milles oli hunta juhile antud riigipea võim.

Reedel nõudsid Lääne-Aafrika riikide ühenduse juhid kohest üleminekut tsiviilvalitsemisele ning valimiste korraldamist 12 kuu jooksul, kaaludes vastasel juhul sanktsioonide kehtestamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles