Hiina välisminister tõrjus Euroopas etteheiteid inimõiguste pärast

Copy
Foto: PEETER LANGOVITS / PM/EMF

Hiina välisminister kaitses pühapäeval kinnipidamislaagreid Xinjiangis Uiguuri autonoomses piirkonnas ning Hongkongi uut julgeolekuseadust, tõrjudes Euroopa riikide muret inimõiguste pärast, ning hoiatades sekkumise eest.

Välisminister Wang Yi on oma esimesel Euroopa reisil alates koroonaviiruse puhkemisest.

Pariisis esinedes kordas Wang kinnitusi, et Xinjiangi ümberõppekeskustesse saadetud on vabastatud ja tööle saadetud. Samal ajal kinnitavad inimõiguslased ja perekonnad, et uiguuride kinnipidamine jätkub ja paljudel juhtudel on kontakt lähedastega kadunud.

Välisministri kinnitusel olid kõigi koolitustel osalejate õigused kaitstud isegi siis, kui nende meeled polnud veel terrorismist ja äärmuslusest vabaks saanud.

«Nüüd on nad kõik lõpetanud, ümberõppekeskustes ei ole enam kedagi. Nad kõik on leidnud töö,» ütles  Wang Prantsusmaa rahvusvaheliste suhete instituudis esinedes. 

Hiina võimud on paigutanud kinnipidamiskohtadesse hinnanguliselt miljon Xinjiangi moslemivähemuste hulka kuuluvat inimest. Neid on vanglates ja interneerimislaagrites sunnitud ideoloogilisele õppele ning oma usu ja keele eitamisele, samuti on neid füüsiliselt väärkoheldud.

Hiina kahtlustab uiguure separatismis, sest neil on teistsugune kultuur, keel ja religioon.

Hongkongi puudutavale küsimusele vastas Wang: «Kindlasti ei saanud me käed rüpes istuda ja lasta kaosel edeneda, sellepärast jõustasime rahvusliku julgeoleku tagamise seaduse, mis vastab Hongkongi olukorra eripärale.»

Ta nimetas nii Xinjiangi kui ka Hongkongi küsimusi Hiina siseasjadeks ning ütles, et välisriigid ei tohi sekkuda. 

Reedesel kohtumisel Wangiga väljendas Prantsusmaa president Emmanuel Macron suurt muret «olukorra pärast Hongkongis ning seoses eriti uiguuride inimõigustega». Ta kutsus Hiinat täitma oma rahvusvahelisi kohustusi. 

Samu küsimusi tõstatas Prantsusmaa välisminister Jean-Yves Le Drian, samuti Itaalia, Hollandi, Norra ja Saksamaa poliitikud, kellega Wang Euroopa-visiidil kohtus. 

Kohtumistel puudutati ka kaubandust, kliimamuutusi ja muid teemasid, mille puhul Euroopa Hiina üleilmsest mõjujõust sõltub. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles