Saksamaa tahab lõpetada viirusega seotud piirikaose EL-is

Copy
Hollandi piirivalvur Prantsusmaa piiril. 
Hollandi piirivalvur Prantsusmaa piiril. Foto: Nacho Doce/Reuters/Scanpix

Saksamaa tahab teha lõpu Euroopa Liidu liikmesriikide kaootilisele lähenemisele Euroopa reisipiirangutele ajal, mil koroonaviirus taas hoogsamalt levima on hakanud.

Hetkel on EL-is Saksamaa eesistumisaeg, mille päevakorras domineerib pandeemia ohjeldamine. 

Liikmesriigid on valinud viirusega võitlemiseks pahatihti kiiresti omaenda tee, kõige kahjulikum neist on olnud piiride etteteatamata sulgemine, mis on toonud kaasa kaose majanduses. 

Asi muutus eriti aktuaalseks reedel, kui Ungari keelas alates teisipäevast kõigil  mitteresidentidel oma territooriumile sisenemise, korrates sellega kriisi varasemas järgus nähtud ootamatuid kooskõlastamata otsuseid.

Saksamaa esitas liikmesriikide suursaadikute kolmapäevase kohtumise eel arutamiseks dokumendi, mis sisaldas mitmeid ettepanekuid suuremaks koostööks. 

Berliin rõhutas selles, et iga liikmesriik vastutab siiski endiselt ise kohaste meetmete rakendamise eest. 

Ent killustunud lähenemist reisipiirangutele tuleks vältida, et mitte korrata märtsis kogetud kaootilist olukorda, kui riigid sulgesid piire ilma konsulteerimata. 

«Küsimus on selles, kas on võimalik tuvastada piirkondi, kus parem, tihedam koordineerimine on võimalik,» lausus EL-i diplomaat. 

«Esimene küsimus on, kas tihedamat koordineerimist toetavad kõik liikmesmaad,» lisas diplomaat. 

Dokumendis tehti muu hulgas ettepanek leppida kokku riskipiirkondade nimekirjas, mis põhineb ühtsetel kriteeriumidel ja andmetel. 

Praegu kasutavad erinevad liikmesmaad erinevaid kriteeriume, et kehtestada reisipiiranguid, mis nagu Ungari kogemus näitab, võib juhtuda ette hoiatamata.

EL-is on ka terve hulk viise riskide kategoriseerimiseks – mõned riigid kasutavad selleks kaht värvi, mõned kolme, mõned nelja või siis üldse mitte, seisab sakslaste koostatud dokumendis.

Dokumendis soovitati leppida kokku ka piiranguid käivitavate epidemioloogiliste piirmäärade osas.

Euroopa Komisjon avaldas toetust Berliini ponnistustele ja kutsus riike eemalduma üldistest ebatõhusatest keeldudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles