Klaipedas protestis mitu tuhat inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad eile pealinnas Vilniuses toimunud meeleavaldusel.
Meeleavaldajad eile pealinnas Vilniuses toimunud meeleavaldusel. Foto: AFP / Scanpix

Leedu sadamalinnas Klaipedas protestis täna mitu tuhat inimest võimude poliitika vastu.


Leedukeelse Delfi teatel kogunes ametiühingute korraldatud meeleavaldusele Klaipedast ja lähirajoonidest ning teistest linnadest kuni kaks tuhat inimest. 

«Aktsioonis osalejad on meelestatud otsustavalt, ent miiting toimub esialgu rahulikult, rahutuste ohtu pole seni näha,» tsiteeris Leedu raadio protesti korraldanud Leedu ametiühingute konföderatsiooni juhti Arturas Cerniauskast meeleavalduse algul.

Miitingul protestiti võimude poliitika vastu, mis osalejate hinnangul toob kaasa hinnatõusu ja inimeste vaesumise, samuti taotleti maksutõususeaduste tühistamist ning sotsiaalse dialoogi elavdamist.

Meelavaldajad kandsid plakateid ja skandeerisid loosungeid «Stopp hinnatõusule» ja «Inimesed, ärgake». 

Kohalike ametiühinguliitude esimees Edvardas Salkauskas palus politseil kinni võtta ka kümmekond noort, kes tulid protestipaika kivide ja teiste esemetega, mida oleks võidud kasutada rahutuste provotseerimiseks.

Avaliku korra kindlustamiseks koondati Klaipedasse tugevdatud politseijõud, samuti märulipolitsei. Kohal oli ka Leedu politsei ülemkomissari asetäitja Saulius Skvernelis, kes jälgis isiklikult avaliku korra kindlustamist.

Klaipeda meeleavaldus algas keskpäeval vanalt turult ning kulges Lietuvininkai väljakule, kus kell üks algas miiting. Laiali hakati minema kella kahe paiku.

Reedel pealinnas Vilniuses toimunud miiting lõppes rahutustega, mille käigus peamiselt noored agressiivselt meelestatud inimesed üritasid seimi tungida ning pildusid parlamendihoonet munade, kivide ja pudelitega. Puruks peksti üle 30 seimi akna, kahjude suuruseks arvatakse olevat ligi kaks miljonit litti (üheksa miljonit Eesti krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles