Biden: rüüstamine ja süütamine ei ole protestimine (2)

Copy
Joe Biden
Joe Biden Foto: SAUL LOEB/AFP

USA demokraatide presidendikandidaat Joe Biden kutsus esmaspäeval üles seadusetuse lõpetamisele meeleavaldustest haaratud USA linnades.

«Rüüstamine ei ole protestimine, süütamine ei ole protestimine. Miski sellest ei ole protestimine. See on lihtsalt seadusetus, mille eest esitatakse süüdistused,» hoiatas Biden Pittsburghis peetud kõnes.

Biden nimetas esmaspäeval president Donald Trumpi nõrgaks ja puuduliku moraaliga liidriks, kes on külvanud kaost ja õhutanud vägivalda, mis on hiljuti haaranud mõned Ühendriikide linnad.

«Ta ei suuda peatada vägivalda, kuna ta on aastaid seda õhutanud,» ütles Biden kampaaniakõnes.

«Ta võib arvata, et sõnade »seadus ja kord« ütlemine muudab ta tugevaks, kuid suutmatus kutsuda omaenda toetajaid lõpetama tegutsemist selles riigis relvastatud omakaitsejõuna näitab, kui nõrk ta on,» lisas Biden.

«Meil on lõõmamas kahjutuled ja meil on president, kes tuld kustutamise asemel tagant õhutab,» sõnas Biden.

USA president Donald Trump süüdistas äsja peetud kõnes Bidenit, et see toetab mitmetes linnades vägivallatsevaid meeleavaldajaid ja tahab kärpida politsei rahastust.

President mainis viimastel kuudel USA-s aset leidnud rassismi- ja politsei vägivalla vastaseid meeleavaldusi, mis on mõnes kohas muutunud vägivaldseteks rahutusteks ja rüüstamiseks. Trumpi sõnul on kõige vägivaldsemad demokraatide juhitavad linnad.

Teema on taas aktuaalne, kuna Wisconsini osariigis Kenoshas on sel nädalal taas eskaleerunud protestid pärast seda, kui politsei tulistas mustanahalist meest selga, põhjustades tema halvatuse.

«Nad (demokraadid) võtavad osariikide tasandil vastu õigusakte, mis nõrgestavad korrakaitset kogu riigis. Nad muudavad iga linna samasuguseks nagu demokraatide juhitud Portland Oregonis,» hoiatas vabariiklasest president.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles