Prantsuse president kutsus Liibanonis kiirele valitsuse moodustamisele

Copy
Emmanuel Macron ja Michel Aoun Beirutis.
Emmanuel Macron ja Michel Aoun Beirutis. Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS

Prantsuse president Emmanuel Macron kutsus esmaspäeval üles kriisist haaratud Liibanonis kiirele valitsuse moodustamisele.

Beiruti lennujaama saabunud Macron märkis, et 4. augustil toimunud sadamaplahvatuse, majanduse kokkuvarisemise ja koroonaviiruse pandeemia käes vaevleva riigi päästmiseks tuleks «võimalikult kiiresti» valitsus moodustada.

Liibanoni uueks peaministriks nimetati esmaspäeval senine suursaadik Berliinis Mustapha Adib, kelle ülesandeks on riik pärast Beiruti ohvriterohket plahvatust kriisist välja juhtida.

Adib saabus esmaspäeval pärast peaministriks esitamist kohtuma president Michel Aouni ja parlamendi spiikri Nabih Berriga. 

Adib ütles hiljem telepöördumises, et valitsus tuleb moodustada rekordiliselt kiiresti ning koheselt tuleb asuda ellu viima reforme, alustades kokkuleppest Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF).

«Sõnadeks, lubadusteks ja soovideks pole aega,» sõnas ta.

Adib külastas esmaspäeval ka 4. augusti plahvatuses rängalt kannatada saanud Beiruti Gemmayzeh' linnaosa. Ükski kõrge valitsusametnik polnud seda pärast plahvatust teinud.

Adib oli Liibanoni suursaadik Saksamaal alates 2013. aastast. Aastatel 2000-2004 oli ta ekspeaminister Najib Mikati nõunik. 2011. aastal määras tolleaegne valitsusjuht Mikati ta oma kantseleiülemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles