Venezuela president andis armu kümnetele vastastele

Copy
Kommunikatsiooniminister Jorge Rodriguez telepöördumises.
Kommunikatsiooniminister Jorge Rodriguez telepöördumises. Foto: HANDOUT/AFP

Venezuela president Nicolás Maduro andis esmaspäeval rahvusliku leppimise huvides armu rohkem kui sajale seadusandjale, kes on seotud opositsiooniliidri Juan Guaidóga, teatasid meediakanalid.

Kommunikatsiooniminister Jorge Rodriguezi riiklikus telekanalis etteloetud nimekirjas olid teiste seas Guaidó lähedane abi Roberto Marrero ning seadusandjad Gilber Caro ja Renzo Prieto.

Üks tuntumatest on armuandmisnimekirjas veel  Freddy Guevara, kes põgenes 2017. aastal Caracases asuvasse Tšiili saatkonda. Guevara juhtis enne seda opositsioonimeeleavaldusi.

Guaidót ennast nimekirjas pole, kuigi ka tema vastu on algatatud mitu kohtuasja.

Venezuelas käärib poliitiline ja majanduslik kriis. Lõuna-Ameerikas asuvast ligi 29 miljoni elanikuga riigist on viimastel aastatel pagenud välismaale umbes viis miljonit inimest.

Kunagine rikas naftariik on langenud põlvili, puudus on paljudest elementaarsetest kaupadest ja ravimeist, samuti on kehvas seisus riigi kütusevarud ning kesine on olukord ka tervishoiusüsteemiga, mis on eriti habras koroonaviiruse leviku uue tõusu valguses.

Opositsiooniliidrite sõnul võtaksid nad valimistest osa vaid siis, kui need oleksid ausad, kui valimiskomisjon oleks õiglaselt paika pandud ning valimistest võtaksid osa kvalifitseeritud vaatlejad nii kodu- kui välismaalt.

Guaidó alustas eelmise aasta alguses Maduro vastu valimiskampaaniat tema võimult kukutamiseks, ent sotsialistist presidendil on jätkuvalt kontroll sõjaväe ja muude oluliste institutsioonide üle. Madurot toetavad rahvusvaheliselt Venemaa, Hiina, Iraan ja Kuuba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles