Brasiilia Amazonase tulekahjud on lähenemas mulluse kriisi tasemele

Copy
Metsapõleng Brasiilia Amazonase piirkonnas.
Metsapõleng Brasiilia Amazonase piirkonnas. Foto: www.imago-images.de/imago images/Fotoarena / Scanpix

Tulekahjude arv Brasiilias Amazonase vihmametsades oli augustis lähedal eelmise aasta kriisile, selgus teisipäeval avaldatud ametlikest andmetest.

Eelmise aastaga võrreldes aga kolmekordistus põlengute arv Pantanalis, kus asuvad maailma suurimad troopilised märgalad.

Hoolimata president Jair Bolsonaro valitsuse lubadustest, et tehakse tööd tulekahjude vähendamiseks, registreeriti eelmisel kuul Brasiilia Amazonase vihmametsades 29 307 põlengut, mida oli vaid 5,2 protsenti vähem kui 2019. aasta augustis, edastas kosmoseagentuur INPE oma satellitide kogutud andmetel tuginedes.

Kosmoseagentuur ütles, et ühel tema satelliidil oli tehnilisi probleeme, mis tähendab, et tulekahjude tegelik arv võis olla isegi suurem.

Eelmise aasta augustis kerkis tulekahjude arv Brasiilia Amazonases aastases võrdluses ligi 200 protsenti 30 900-ni, saates paksu suitsupilve isegi tuhandeid kilomeetreid eemal asuva São Pauloni.

August tähistab põlengute hooaja algust Amazonases, mil farmerid, kes on langetanud oma maadel puid, kasutavad ära kuivema ilma nende põletamiseks.

Bolsonaro andis rahvusvahelise surve all korralduse keelata igasugune põletamine põllumajanduslikel eesmärkidel.

Pantanali piirkonnas oli augustis 5935 põlengut, mis jääb alla vaid 2005. aasta augustile, mil neid registreeriti 5993.

Amazonase lõunaküljel Brasiiliast Paraguay ja Boliiviani ulatuv Pantanal on tuntud kui üks suurima bioloogilise mitmekesisusega piirkond maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles