Iraani tuumaleppe osalised kinnitasid leppele kindlaksjäämist

Copy
Iraani tuumaleppe osalised Viinis kõnelusi pidamas.
Iraani tuumaleppe osalised Viinis kõnelusi pidamas. Foto: Reuters / Scanpix

Iraani tuumaleppe osalised kinnitasid teisipäeval Viinis, et nad jäävad leppele kindlaks ja on vastu USA jõupingutustele taastada rahvusvahelised sanktsioonid islamivabariigile.

Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa teevad jõupingutusi 2015. aastal sõlmitud leppe päästmiseks. Samal ajal on Iraan eelmisest aastast alates asunud oma tuumaprogrammi taas hoogustama.

Teheran kinnitab, et on õigustatud seda tegema, sest USA loobus 2018. aastal leppest ja kehtestas sanktsioonid. 

Kõnelusi juhatanud Euroopa Liidu kõrge ametnik Helga Schmid kirjutas teisipäeval Twitteris, et kohtumisest osavõtjad olid «ühtsed tahtes säilitada Iraani kokkulepe ja leida tee tagamaks selle kokkuleppe täielik täitmine hoolimata praegustest väljakutsetest».

Schmid ütles hiljem avalduses, et kõik pooled kinnitasid, et USA ei saa algatada ÜRO sanktsioonide taastamise protsessi.

Ta lisas, et kohtumisest osavõtjad tervitasid ka kokkulepet, milleni jõuti Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juhi Rafael Grossi hiljutisel visiidil Iraani.

Iraani tuumaagentuur nõustus läinud nädalal IAEA inspektorite lubamisega kahele tuumaobjektile, mille osas on kahtlused, et seal leidis 2000. aastate alguses aset deklareerimata tuumategevus.

Olukorraga kursis oleva diplomaadi sõnul võtab aga mis tahes tuumaobjekti külastuse tulemuste selgumine kolm kuud aega.  

Eelmisel nädalal peatas ÜRO USA ettepaneku Iraani sanktsioonide taastamiseks, samuti ei saanud Washington piisavat tuge oktoobris lõppeva relvaembargo pikendamiseks. 

IAEA juunis avaldatud hinnangu järgi oli Iraan rikastanud uraani kaheksa korda rohklem kui tuumaleppega lubatud.

Ehkki seda on oluliselt vähem kui tuumarelva tootmiseks vajalik, oodatakse Iraanilt leppetingimuste täitmist. 

Sel kuul peaks enne liikmesriikide järgmist kohtumist valmima tuumajärelevalveameti uus raport. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles